12 negatív tesztje lett, most mégis újra koronavírusos egy 93 éves izraeli nő

Pár órával azután lett rosszul, hogy végre elhagyhatta a kórházat.

Különleges esetről számolt be hétfőn a Ynetnews nevű izraeli hírportál, amely szerint egy 93 éves koronavírusos beteg súlyos állapotba került, noha 12 alkalommal is negatív tesztje lett korábban.

A hölgy Misán idősotthonban él, ahol eddig legkevesebb 14 áldozatot követelt a COVID-19 nevű vírus. Egy hónappal ezelőtt az első lakók között lett pozitív tesztje, ám nemrég úgy tűnt, hogy teljesen kiheverte a betegséget.

A holoni Wolfson Egészségügyi Központ orvosainak elmondása szerint a hölgyet először március 30-án szállították az intézményükbe, és akkor nem volt semmilyen, a vírussal összefüggésben álló tünete. Mégis számos tesztet végrehajtottak nála.

„A pácienset 14 alkalommal teszteltük, több alkalommal, és összesem három különböző laborban. 12 alkalommal született negatív tesztje” — közölte az intézmény.

„Az Izraelben, valamint világszerte használt tesztek nem adnak teljes és végleges eredményt, ezért az összes mintát tesztelni kell még egyszer az eredmények kihirdetése előtt” — fejtette ki magyarázatul a kórház. „Ebben az esetben a beteget csakis azt követően engedtük el, hogy két egymást követő tesztje is negatív lett, összhangban az Egészségügyi Minisztérium felépülési diagnosztikai irányelveivel”.

Ennek ellenére a hírportál szerint nem sokkal múlt heti kiengedése után magas lázzal kellett ismét kórházba szállítani az idős hölgyet. Ezután ismét tesztet alkalmaztak nála, ami pozitív lett.

Lányának elmondása szerint a család nem biztos abban, hogy a kórház megfelelő kezelést adott a 93 éves páciens számára.

„Hogyan engedhették ki ebben az állapotban? Az idősotthon gondozója először arról tájékoztatott minket, hogy jól van és örül, hogy visszatérhetett. Két órával később pedig már azt mondták, hogy súlyos állapotban van”.

Az esetet követően a Misán idősotthonok hálózata arra kérte az Egészségügyi Minisztériumot, hogy függesszék fel azoknak a hazaengedését, akiket a koronavírus miatt tartanak kórházakban — egészen addig, míg be nem bizonyosodik, hogy a tesztek pontos eredményeket mutatnak. Továbbá egy olyan tájékoztatót is kérnek a minisztériumtól, amiben a kórházból hazaengedett személyek kezeléséhez adnak megfelelő irányelveket.

Igazságtalanul vádolta az izraeli sajtó a hárédiket?

Az izraeli hatóságoknak is van felelőssége abban, hogy számos ortodox jesivát nem zártak be időben – véli egy izraeli ortodox szerző.