Hollandiában daruval lehet látogatni egy zsidó idősotthon lakóit

A Beth Shalom idősotthon előtt az utcán, kisebb darut állítottak szolgálatba, hogy azzal hozzák közel egymáshoz a lakókat és látogatóikat a fertőzés veszélye nélkül.

A videohívások nem jelenthetnek megoldást a 91 éves özvegy, Fiet Aussen számára, aki az elmúlt hat hetet a szeretteitől elvágva töltötte Amszterdam zsidó származású időseket gondozó otthonában – kezdi beszámolóját a The Jerusalem Post.

Miután csaknem süket, nem igazán tudja használni ezt a technológiát a családtagokkal való kapcsolattartáshoz. A szerettei pedig nem tudták személyesen meglátogatni a Beth Shalomban, mivel március közepén a koronavírus miatt az otthon bezárta kapuit a látogatók előtt. A COVID-19 fertőzés ráadásul a lakók közül 26-ra végzetes következményekkel járt.

Aussen unokája, a 26 éves Timo Haaker ezért úgy döntött, másfajta megoldás után néz.

Felhívott egy darukra szakosodott hollandiai székhelyű nemzetközi vállalatot, a Riwalt, hogy egy gép bérlése iránt érdeklődjön. A terve az volt, hogy Aussen rokonai a daru segítségével emelkedjenek fel a harmadik emeleti apartman ablakához.

Az izraeli-holland üzletember, Doron Livnat tulajdonában lévő Riwal április 15-én ingyenesen emelt fel darujával Aussen rokonai közül tizenkettőt, ráadásul felajánlotta, hogy ugyanezt minden, a Beth Shalomban élő gondozott családtagjával hasonlóképpen térítésmentesen megteszi.

Haaker azt mondta a Jewish Telegraphic Agencynek, hogy nem tudott Riwal zsidó „érintettségéről”. A cég Izrael-ellenes csoportok célkeresztjében áll a tevékenysége miatt.

Hollandiában is nőtt az antiszemita incidensek száma

Az elmúlt harminc év legrosszabb eredményeit mérték a nyugat-európai országban.

„Őszintén szólva, (Fiet Aussen) nem igazán hallott minket a darun, de nagyon boldoggá tette és új energiával töltötte el a látogatás” – mondta Haaker, a We Are Amsterdam nevű turisztikai vállalkozás társalapítója, amit Izraelben született társával, Guy Kuttnerrel közösen vezet.

Annak érdekében, hogy minél kisebb helyet foglaljanak el a Beth Shalom otthon előtt az utcán, a Riwal a legkisebb daruját állította szolgálatba, amely egyszerre csak egy személyt képes felvenni. Az Aussen család minden tagja körülbelül három percig cseveghetett Fiettel, mielőtt leengedték, hogy a következő látogató emelkedhessen a magasba helyette. Eközben a környékbeliek képeket és videókat készítettek a jelenetről mobiltelefonjuk segítségével.

„A Nap sütött, remek volt a hangulat, egyszerűen tökéletes nap volt”

– mondta Haaker.

Édesanyja egyike Fiet és a már elhunyt férje, Hans által nevelt négy gyermeknek. Haaker édesanyját még tinédzser korában fogadták örökbe.

Fiet, aki nem zsidó, körülbelül egy évvel ezelőtt költözött a Beth Shalomba Hans-szal. Hans zsidó volt, holokauszt-túlélő. Novemberben halt meg.

Március közepén a Beth Shalom a koronavírustól való félelmében bezárta kapuit a látogatók előtt, ám ez a lépés több lakó számára későinek bizonyult. A mai napig 26-an vesztették életüket az otthon 120 lakosa közül a vírus következtében, és többen karanténba kényszerültek a szobájukba. Ezzel a Beth Shalom Esth Voet, a NIW főszerkesztője szerint a „hollandiai zsidó közösségnek a koronavírus-járvány által leginkább sújtott helyévé” vált.

Fiet egyik legjobb, szintén a Beth Shalomban lakó barátja április 13-án halt meg, valószínűleg a vírus következtében.

Az Aussen család éppen a Beth Shalom magas fertőzöttsége miatt aggódott egyre inkább amiatt, hogy esetleg anélkül veszítheti el Fietet, hogy előtte búcsút tudna venni tőle – nyilatkozta az unoka.

„Még a vírus nélkül is van arra esély, hogy bármelyik látogatás az utolsó lesz, amikor egy a 90-es éveiben járó emberről beszélünk” – mondta Haaker. „A nagymamámnak ráadásul tüdőproblémái voltak a múltban. Tehát ez az aggodalom amiatt, hogy nem tudunk elbúcsúzni, volt az egyik fő ok, amiért úgy döntöttem, hogy megszervezem az egészet”.