A müncheni mészárlás terroristáit ünnepelte a Palesztin Hatóság

Mahmúd Abbász mártírokként emlékezett meg a Fekete Szeptember három vezető tagjáról. 

1972. szeptember 5-én a Fekete Szeptember nevű palesztin terrorista csoport izraeli sportolókat ejtett túszul a müncheni olimpián.

Hajnali 4 óra 10 perckor a Fekete szeptember palesztin terrorszervezet nyolc tagja átmászott az olimpiai falu kerítésén, a 25A kapu közelében, és behatoltak a izraeli olimpiacsapat Connollystraße 31 alatti szállására. A gépfegyverekkel felszerelkezett túszejtőknek nem került nagy fáradságába az izraeli sportolókat ártalmatlanná tenni, hiszen a sportolók az ajtókat nem is zárták be. A biztonsági intézkedések is sokkal lazábbak voltak, mint az 1936-os berlini olimpia idején, ezzel kívánták a németek jelezni, hogy ez már egy másik Németország.

A terroristák tizenegy túszt ejtettek, név szerint: David Mark Berger, Ze’ev Friedman, Joseph Gottfreund, Eliezer Halfin, Joseph Romano, André Spitzer, Amitsur Schapira, Kahat Schor, Mark Slavin, Jaakov Springer és Moshe Weinberg. Weinberg és Romano rögtön az akció elején szerzett sebesülésükbe mindketten a helyszínen bele is haltak.

Két sportoló rögtön a túszejtés során halálosan megsebesült, de a német hatóságok kudarcba fulladt kiszabadítási akciója során a többi túsz is életét vesztette, valamint meghalt öt terrorista és egy német rendőr is.

Mahmúd Abbász a Palesztin Hatóság vezetője, csütörtökön egy Facebook bejegyzésben tisztelete meg a Fekete Szeptember három tagját, Mahmúd Juszuf al-Naddzsart, Kamal Nasszert és Kamal Adwant, akik részt vettek az izraeli sportolók elleni merénylet kitervelésében — írja a Jerusalem Post. 

A három terroristát a Moszad végezte ki 1973 áprilisában kevesebb, mint egy évvel a müncheni mészárlás után. Az izraeli titkosszolgálat az Isten Haragja elnevezésű hadművelet során a terrortámadáshoz köthető terroristákat mind likvidálta, beleértve a németek által elengedett három aktív résztvevőt és a kitervelőket is.

Tawfiq Tirawi, a Fatah központi bizottságának a tagja szintén megemlékezett a terroristákról, akik szerinte „megigazították Palesztinát a lelkükkel” és megértették „az önfeláldozó viselkedés értékét.”

Az elmúlt hónapokban a palesztin vezetés a Fekete Szeptember több tagjáról is megemlékezett, többek Ali Haszen Szalameről, aki a terrorszervezet hadműveleti osztályát vezette.

2016-ban egy ciszjordániai arab település már felháborította azzal az izraeli hatóságokat, hogy egy helyi iskolát Szalameről nevezett el, ami ekkor már a negyedik olyan iskola volt, ami a terrorista nevét viselte.

A Moszad-csúcském, aki összebarátkozott terrorista célpontjával – aztán megölte

Amikor D ügynököt a müncheni mészárlás kitervelőjének követésére küldték, azt a parancsot kapta, hogy ne lépjen vele kapcsolatba. Megszegte ezt a szabályt, majd még néhányat: Szalame „barát volt és halálos ellenség”.