Haredi rabbik a jesivák újranyitását követelik

Izrael két ultra-ortodox vallási vezetője keddi közleményében „drasztikus lépésekkel” fenyegetőzött arra az esetre, ha a koronavírus miatti óvintézkedések részeként továbbra is zárva kell tartani a jesivákat.

Chaim Kanievsky és Gershon Edelstein rabbik azután közölték a nyilatkozatot, hogy olyan hírek kezdtek terjedni, melyek szerint a véleményük eltér a vallásos iskolák újranyitásának ügyében. A vezetők ezt „alaptalan hazugságnak” nevezték – írja a The Times of Israel.

A közlemény szerint mindkét rabbi „elkeseredett a Tóra tanulmányozásának felfüggesztése miatt”, és a vírus okán előírt biztonsági szabályok betartása mellett mindketten a jesivák mielőbbi megnyitását követelik. Beszámolójuk szerint erről már az Egyesült Tóra Judaizmus párt politikusaival is egyeztettek.

A közlemény zárásaként Kanievsky és Edelstein rabbik azt üzenték, hogy úgy döntöttek, amennyiben nem kapnak választ, és a helyzet változatlan marad, akkor a „nagy Tóra bölcsek drasztikus lépést vesznek fontolóra”. Azt, hogy ez a gyakorlatban mit jelenthet, nem részletezték.

A figyelmeztetést megelőzően a haredi közösségek egyes radikális tagjai több alkalommal is összetűzésbe kerültek rendfenntartó erőkkel. A koronavírus terjedésében leginkább érintett Bnei Brak és Jeruzsálem ultra-ortodox negyedeiben néhány esetben tüntetések kísérték a zsinagógák, iskolák, jesivák és imacsoportok bezárását is.

The Jerusalem Post: ne tegyük meg bűnbakká az ultraortodoxokat!

Sok társadalmi és kulturális oka van annak, hogy a haredi lakosság túl lassan és késve reagált, és ennek árát súlyosan megfizetik.

Végül az izraeli kormány múlt héten enyhített a szabályokon, és az ő lakhelyeikre ugyanazok a rendeletek vonatkoznak , mint az ország többi részén élőkre. Kizárólag az otthonaiktól számított 100 méteren belül mozoghatnak — kivéve, ha dolgozni, boltba vagy testmozgás céljával indulnak el lakásukból. Imádkozás céljával pedig akár 500 métert is megtehetnek otthonaiktól számolva.

Imádkozni legfeljebb 19 fő gyűlhet össze, egymástól két méteres távolságot tartva, maszkot viselve. Bizonyos feltételek mellett pedig a férfiak számára továbbra is megengedett a rituális fürdőzés.

A zsinagógák és jesivák esetében azonban továbbra is szigorú szabályozások állnak fent, ugyanis ezek a helyszínek korábban a koronavírus terjedésének gócpontjainak bizonyultak. Március 12-én még maga Kanievsy rabbi is szembeszállt a kormány felhívásával, és a jesivák nyitva maradása mellett kampányolt.

Végül március 25-én az izraeli Rabbinátus elrendelte a zsinagógák bezárását, és pár nappal később Kanievsy rabbi is arra kérte az embereket, hogy egyedül imádkozzanak, és jelezzék, ha olyan intézményt látnak, ami megszegi a kormányzat utasításait. A szabályok megszegőit ún. rodef kategóriába sorolták, amit a Talmud más emberek életére törők megnevezésére használ.