Kiderült, hol fertőződött meg a legtöbb koronavírusos Izraelben

A második helyen állnak a hotelek, majd az éttermek, üzletek, jesivák és orvosi klinikák következnek.

Egy friss kimutatás eredménye szerint Izraelben a helyi koronavírus fertőzések legnagyobb része zsinagógákra vezethető vissza — derül ki a The Times of Israel írásából.

Az Izraelben megfertőzötteknek közel egynegyede imaházakban találkozott közvetlenül a vírussal.

A március 22-i jelentésből kiderül: az esetek 47 százaléka külföldre vezethető vissza. Az Izraelben megfertőződöttek 35 százalékánál ismert, hogy kitől kapták el a betegséget, míg ez 13 százalék esetben nem lehet tudni. A betegek 5 százaléka pedig saját háztartásában találkozott a COVID-19 nevű vírussal.

A kutatók szerint a felderített izraeli esetek 24 százaléka zsinagógákra vezethető vissza. Volt, ahol 17-en fertőződtek meg.

Ezután a következnek a hotelek (15 százalék), éttermek (12 százalék), bevásárlóközpontok és üzletek (7 és 7 százalék), jesivák (5 százalék), és még az orvosi klinikák (5 százalék) is azon a listán szerepelnek, amit a kormány járványügyi központ szakemberei állítottak össze.

Netanjahu: akár egymillió izraeli is elkaphatja a koronavírust

Az egyelőre egy hétig tartó új rendelkezések szerint csak munkavégzés, élelem- és gyógyszervásárlás miatt lehet elhagyni az otthonokat.

A fentiek fényében vannak, akik különös aggodalommal figyelik a haredi közösségek életét: az izraeli főrabbinátus hétfői felhívásában arra bátorította az izraelieket, hogy szerdán országszerte vonuljanak zsinagógákba, hogy a koronavírus terjedése ellen imádkozzanak és böjtöljenek.

Később az askenázi és szefárd főrabbi is pontosította, hogy

a közös imákat csak abban az esetben szabad megtartani, ha az Egészségügyi Minisztérium irányelvei betarthatóak — azaz legfeljebb tíz ember gyűlik össze egy helyre és a résztvevők legalább két méteres távolságot tartanak egymástól.

Sokan aggódnak a vallásos közösségekért, melyek a tiltások ellenére gyakran az eddig megszokott módon rendeznek esküvőket, és számos jesivában is zavartalanul folytatják az oktatást.

Mindeközben szerda reggel az Újkelet.live arról adott hírt, hogy egy 76 éves és egy 83 éves koronvírussal kezelt férfi halálával ötre emelkedett a koronavírus áldozatainak száma Izraelben.

Az Egészségügyi Minisztérium reggel közzétett adatai szerint összesen 2030 izraeli fertőzöttet regisztráltak.