Biden attól fél, hogy Trump elhalaszthatja az elnökválasztást

Joe Biden, demokrata elnökjelölt, Trump kihívója attól tart, hogy az elnök a koronavírus-járványra hivatkozva megpróbálja elhalasztani a novemberi amerikai elnökválasztást – írja a New York Post. Trump annyit mondott, hogy még nem tudja mi lesz, és ismét „Álmos Joe”-nak nevezte Bident, aki szerinte egy alagsorban kuksol, és nem akar elnöki vitát a vírus miatt.

„Ez az elnök, jegyezzék meg a szavaim, azt hiszem, megpróbálja valahogy megakasztani az elnökválasztást, előáll valamilyen indokkal, hogy miért nem lehet megtartani” – mondta Joe Biden volt alelnök a támogatóinak egy online adománygyűjtésen.

Biden arra szólította fel a Kongresszust, hogy különítsen el elegendő pénzt minden állam számára, hogy képesek legyenek biztosítani a levélszavazást.

Az egyedüli demokrata elnökjelölt-aspiráns felhívta a figyelmet Trump lépésére, hogy megpróbálja visszatartani a nehéz anyagi helyzetben lévő Amerikai Posta sürgősségi támogatását, amelynek levélszavazatok tízmillióit kellene kezelnie most ősszel. Ez Biden szerint bizonyíték arra, hogy Trump már most próbálja aláásni az elnökválasztást.

„Mindenki számára meg kell könnyíteni a szavazást, különösen, ha akkor még mindig olyan fajta lezárások lesznek, mint most. Ez azonban sok pénzbe kerül, amelyet nekünk kell biztosítani az államoknak, ragaszkodva ahhoz, hogy tegyék lehetővé a levélszavazást”

– mondta Biden a körülbelül 650 támogatójának.

Barack Obama kiállt Joe Biden jelöltsége mellett

A volt elnök szerint Joe Bidené „a legprogresszívebb program, amelyet egy nagyobb párt jelöltje a történelemben valaha is előterjesztett”.

Biden nem javasolta a személyes szavazás megszüntetését, de szerinte a kormánytisztviselőknek más megoldásokon is dolgozniuk kellene, közben arra is figyelve, hogy a szavazóhelyek megfeleljenek a közegészségügyi irányelveknek.

Az elnökválasztás dátumát a Kongresszus határozza meg, az jelenleg november 3., az pedig nem túl valószínű, hogy a demokrata többségű Képviselőház beleegyezne egy módosításba. Egy elnöki végrehajtási utasítást pedig biztosan a bíróságra visznek – írja a lap.

Biden szerint Trump azzal fenyegeti az államokat, hogy leállítja a koronavírus-járvány miatt szükséges segélyeket, ha azok plusz támogatást adnak az Amerikai Postának, közben olyan hamis állításokat tesz, hogy a levélszavazással csalni lehet.

Bár Trump maga is levélben szavazott márciusban a republikánus floridai előválasztáson, mégis azt hangoztatja, hogy a levélszavazással lehetőség van csalásra, holott eddig semmi erre utaló bizonyíték nem került elő.

President Trump On The Press Giving Sleepy Joe Biden A Pass

The Fake News Media is giving Sleepy Joe a pass on tough coverage.They rather focus on attacking President Donald Trump and the hard-working men and women in…

Trumpot egy sajtótájékoztatón megkérdezték, hogyan zajlik majd a novemberi elnökválasztás járvány esetén. Erre válaszolva azt mondta:

„Nem tudom megmondani, hogy mi lesz. Van itt egy álmos srác egy ház alagsorában, akit a sajtó is támogat, és aki nem akar elnöki vitát a koronavírus-járvány miatt. Pedig nagyon várok erre, de bújtatják a vírus miatt”

Trump ezzel ismét „Álmos Joe”-nak nevezte demokrata kihívóját, és arra utalt, hogy Biden egy ideje a villája alagsorából tart online sajtótájékoztatókat, többnyire a felesége társaságában. Biden március közepétől törölte valamennyi kampányrendezvényét is.

Vice President Joe Biden Questions Trump’s COVID Response

James Corden welcomes Vice President Joe Biden who is quarantined safely at home, and James asks about Biden’s assessment of President Donald Trump’s respons…