A Munkapárt is csatlakozhat az új izraeli kormányhoz

A Munkapárt végrehajtó testülete szerdán zöld utat adott a párt vezetésének, hogy megállapodjon az új, Netanjahu vezette kormányba való belépésről. A végrehajtó testület a párt vezetőjéhez, Amir Peretzhez lojális politikusokból áll.

A Munkapárt hamarosan megrendezendő kongresszusán Peretz és Itzik Shmuli képviselő a koalícióba való belépés mellett, míg Merav Michaeli jelenlegi és Michal Biran korábbi képviselő az ellen fog felszólalni – írja a The Jerusalem Post.

Peretz szerdán egy rádióinterjúban azt közölte, hogy amennyiben a kongresszus a koalícióba való belépés ellen foglal állást, úgy el fogja fogadni a döntést. Peretz ugyanezt kérte fordított esetben a Michaeli által vezetett frakciótól is.

„Azt szeretném, ha a Munkapárt visszatérne a köz szolgálatába” – mondta Peretz, hozzátéve, hogy „amikor országunk ilyen súlyos krízisben van, nem ülhetünk a partszélen tétlenül”.

Amir Peretz, a Munkapárt elnöke

Michaeli ezzel szemben azt nyilatkozta, hogy a kongresszus ne „vegye be Peretz trükkjét”. A párt belső ellenzékének vezetője hozzátette:

„a Netanjahu kormányba való belépés semmin sem változtatna. Csak Netanjahut tartaná hatalmon, és felgyorsítaná a Júdea és Szamária területeinek annektálását, ami biztonsági kockázatot jelent Izrael számára”.

Peretz egy, a katonai rádiónak adott interjújában arról beszélt, hogy „nem ellenezné, ha Gush Etzion Izrael állam részét képezné”. Kijelentését üdvözölte a Gush Etzion Térségi Tanács vezetője, Slomó Neemán.

„Örülünk a Munkapárt vezetője, Amir Peretz kijelentésének, aki remélhetőleg hamarosan miniszteri széket is elfoglal. Kijelentése fontos elismerése annak, hogy a júdea-szamáriai térség közösségei szerves részét képezik Izrael államának”.

Pompeo: Júdea és Szamária annektálása Izrael döntésén múlik

A „Zöld vonalon” túli zsidó települések bekebelezése szerepel Donald Trump amerikai elnök béketervében, amelyet a palesztinok elutasítottak.