Hiába tüntetnek, tovább tart a szigor Izraelben

Hétfő estétől szerda estig ismét kijárási tilalom lesz Izraelben a két nagy állami ünnep miatt, ezzel is gátolva az összejöveteleket és a vírus terjedését. A most kezdődő Ramadan alatt pedig az arab területeken is odafigyelnek a lezárások betartására – írja a The Times of Israel.

Az i24news tudósítása szerint többszázan tüntettek Jeruzsálemben azért, hogy enyhítsenek a járvány terjedésének lassítása érdekében bevezetett, szigorú korlátozó intézkedéseken, amely komoly gazdasági visszaesést okoz.

Főként a szórakoztatóiparban, kulturális területen dolgozó szabadúszók, valamint mezőgazdasági munkások tiltakoztak, betartva a szociális távolságtartás szabályait, egymástól másfél-két méterre.

Rivlin elnök megértéssel fordult feléjük és meghívta párbeszédre hívta a tüntetők vezetőit, hogy szerintük a kormány hogyan tudná segíteni az önfoglalkoztatók helyzetét a járvány és a gazdasági krízis alatt.

„Tervre van szükség, ami lassan visszahozza a valódi életünket”

Itt az ideje végiggondolni az izoláció hátrányait, mivel a jelenlegi patthelyzet csak a káosz irányába vezet – írja a Ynetnews publicistája.

„Meghallottam az önfoglalkoztatók tiltakozását és meghívtam a vezetőiket, hogy beszéljünk. Ez egy vészhelyzet, és megígértem nekik, és az összes önfoglalkoztatónak, hogy a döntéshozók meghallgatják a szavaikat. A teljes képet kell figyelembe vennünk, anélkül, hogy bárkit is kihagynánk”

– írta Rivlin a Twitteren.

Közben a kormány további szigorításokat vezetett be a közelgő izraeli állami ünnepekre és a Ramadanra.

Hétfőn este kezdődik a Jom HaZikaron, az elesett izraeli katonák és a terrortámadásban megölt civilek emléknapja, másnap este pedig a Jom Ha’acmaut, Izrael Függetlenségi Napja kezdődik és szerda estig tart.

Izrael a karanténban is megtartotta a Soá emléknapját

Az arab képviselők zsidó társaikkal együtt hajtottak fejet az áldozatok emlékének.

Éppen ezért a kormány hétfő estétől szerda estig kijárási tilalmat rendelt el, a nélkülözhetetlen elintéznivalók kivételével. Az ilyenkor tízezrek által látogatott katonai temetők is zárva lesznek.

Az izraeli kormány arról is döntött, hogy a most kezdődő muszlim böjti hónap, a Ramadan alatt zárva kell tartania mindennek éjszaka az arabok lakta területeket, ugyanis ebben az időszakban élénk éjszakai életet élnek a muszlimok, utcai fesztiválok és mulatozások jellemzőek.