Izrael a karanténban is megtartotta a Soá emléknapját

A koronavírus-járvány árnyékában, a túlélők személyes jelenléte nélkül zajlottak idén a holokauszt-megemlékezések Izraelben a holokauszt emléknapján, a jom hasoán kedden.

Mint minden évben, idén is megállt az élet egy percre délelőtt, amikor az egész országban megszólaltak a szirénák, hogy a második világháború zsidóüldözésének hatmillió áldozatára emlékeztessenek.

A diákok a szokásos iskolai ünnepségek helyett a távoktatás keretében otthon, számítógépeiken figyeltek visszaemlékezésekre, és a Zoom nevű applikáción találkoztak „élőben” túlélő nagyszülőkkel, dédszülőkkel, akik személyes történetüket mesélték el.

Az idős túlélők nem hagyhatják el otthonaikat, hogy elkerüljék a fertőzés lehetőségét, és így a helyi szokásoktól eltérően nem látogathattak el az emlékhelyekre, nem mesélhették el oktatási intézményekben történetüket. A rendőrség egyenruhás csoportjai száznyolcvan idősotthon ablakai előtt tisztelegtek a sziréna megszólalásának idején, miközben a túlélők az ablakokban és az erkélyeken álltak.

A Jad Vasem holokauszt emlékmúzeum zárva tart a járvány miatt, de interneten közvetített előadássorozattal, és egy „Zsidó zsidómentők, egy mindenkiért” című virtuális kiállítással készült a jom hasoára.

Yom Hashoah 2020

Israeli Holocaust Memorial Day has started. But as you might expect… there’ve been some major changes to the annual events. Get the latest news from Israel -…

Az izraeli parlamentben, a kneszetben tartott megemlékezésen Benjámin Netanjahu felolvasta a vészkorszakot túlélt apósa versét, Beni Ganz pedig Mezőkovácsházáról származó és Bergen-Belsenben felszabadult édesanyja emlékét idézte fel.

Az arab képviselők zsidó társaikkal együtt hajtottak fejet az áldozatok emlékének, Manszur Abbász a Korán egyik imáját mondta el, és szolidaritását fejezte ki a zsidó néppel Izraelben és a világ minden részén.

Mint minden évben, az izraeli holokauszt emléknap hivatalos záró ünnepsége idén is Észak-Izraelben, a kibuc lohaméj hagetaotban, vagyis a gettóharcosok kibucában volt, de ez is közönség nélkül, csak néhány szereplő és szónok jelenlétében zajlott.

Idén online megemlékezéseket tartanak Izraelben a holokauszt emléknapján

Ma este veszi kezdetét Izraelben a holokauszt-emléknap, melyen a náci üldözés hat millió zsidó áldozatának állít emléket.