Zenét komponáltak a vírusból

Zeneművet komponáltak az új koronavírusból a Massachussettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói, hogy jobban megértsék a működését, és megtalálják a vírus okozta Covid-19 betegség ellenszerét.

Az amerikai tudóscsoport, Markus Buehler professzor vezetésével mesterséges intelligencia segítségével változtatta a SARS-CoV-2 elnevezésű vírus fehérjestruktúráját klasszikus zenei kompozícióvá. A fehérjét felépítő minden aminosavhoz rendeltek egy hangot a zenei skálán, majd egy számítógépes algoritmusra bízták, hogy a hangokat zenedarabbá alakítsa.

Buehler szerint az ily módon született zene intuitív módszert kínál a fehérje megértésére.

„Míg az embernek számos különféle képre, sokféle nagyításra van szüksége, hogy a szemével lássa, néhány másodperces zenével fel tudja fogni a fülével” – magyarázta a tudós.

A zeneművet, amely csaknem két órányi hosszú, a SoundCloud portálra töltötték fel. A közönség első visszajelzései szerint a zene első része „ütős” és „szép”. Buehler úgy vélte, ez jól tükrözi azt, ahogy a fehérjetüske behatol az emberi sejtbe, ezt teszi rendkívül fertőzővé.

„Nagyon hatékonyan csapja be a sejtet, hogy kinyissa az ajtót, megfertőzze és arra kényszerítse, hogy terjessze a vírust” – magyarázta a professzor.

Scientists translated the coronavirus into music

Scientists at MIT translated the spike protein of the #coronavirus into music using a technique called #sonification. And here’s what that sounds like.Check …

Hozzátette: ahogy a vírus szaporodik, és a fehérjetüske több sejthez kötődik, a zene drámaivá válik. A hallgatók ezt a részt „ijesztőnek” és „szomorúnak” festették le.

Buehler szerint a zene segíthet a kutatóknak egy ellenanyag kifejlesztésében. A mesterséges intelligencia segítségével megalkothatják a vírus dallamának és ritmusának ellenpontját, s ezzel megkísérelhetik megtalálni azt az antitestet, ami illik a vírushoz.

A professzor hangsúlyozta, hogy a Covid-19 betegséget okozó vírus gyors terjedése miatt nagyon fontos, hogy a tudósok az információ feldolgozásának új útjain is elinduljanak. Szerinte a hagyományos ellenanyagkutatás a klinikai tesztekkel együtt akár évekig is eltarthat, miközben a világ „nem engedheti meg magának ezt a luxust”.

Bernsteinnel, online jubilál a jeruzsálemi kórus

Az együttest 1972 óta dirigáló Stanley Sperber 32 művésszel közösen egy varázslatos előadást hozott össze.