Bernsteinnel, online jubilál a jeruzsálemi kórus

50 éves fennállását egy különleges online csoportmuzsikával ünnepli a neves izraeli énekegyüttes, amelyik Leonard Bernstein „Somewhere” c. szerzeményét tette elérhetővé a nagyközönség számára.

A Jerusalem Academy Music and Dance (JAMD) 1969-ben alakult kamarakórusa idén szerette volna egy nagyszabású koncerttel megünnepelni fél évszázados fennállását. Erre azonban a kialakult egészségügyi világjárvány nem adott lehetőséget — írja a The Times of Israel.

Az együttest 1972 óta dirigáló Stanley Sperber 32 művésszel közösen egy varázslatos előadást hozott össze, amelyet az interneten meg is osztottak a publikummal.

A választott mű a 20. század egyik zenei géniuszának, Leonard Bernsteinnek talán az egyik legismertebb musicaljéből, a “West Side Story”-ból való. A “Somewhere” (Valahol) az alkotók szerint különös üzenettel próbálja optimizmusra serkenteni a hallgatókat.

„Valamikor, valahol lesz számunkra is hely”– mondta a karmester az izraeli lapnak adott interjújában, amelyben felidézte az együtt töltött munkát és a zeneszerzővel kapcsolatos élményeit is.
A 78 éves Sperber, aki a vírus miatt maga is veszélyeztetett korcsoporthoz tartozik, otthonában, természetesen egyedül, egy üres szobában dirigált az előadóknak. Eredetileg a jövő hónapban, május 15-én léptek volna fel egész estés jubileumi koncertjükkel.

Az előadás nem fog örökre elmaradni, ha kell, akkor az 51. évfordulóra mutatjuk be a tervezett programot

— idézi a lap Maya Polizert, a kórus igazgatóját.

Goldmark-opera az M5-ön a holokauszt-napon

A Sába királynője Goldmark Károly legismertebb operája, melyet 140 évvel ezelőtt mutattak be Bécsben.