Goldmark-opera az M5-ön a holokauszt-napon

Április 19-én, vasárnap 21 órai kezdettel Goldmark Károly operáját, a Sába királynőjét közvetíti az M5 csatorna. A színházi előadás a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából kerül vetítésre – írja Deszkavízió kulturális portál.

A Sába királynője, Goldmark Károly legismertebb operája, melyet 140 évvel ezelőtt mutattak be Bécsben, monumentális zenedráma, mely meghozta a magyar származású zeneszerző számára a világhírt – emlékeztet a lap.

Az egzotikus nagy opera a beteljesületlen szerelemről mesél, és a varázslatos kelet világába röpíti nézőjét. Az antik mesék tanúsága szerint Sába királynője a Bölcsesség megszállottja volt, s azért utazott a kor legbölcsebbnek tartott uralkodójához, Salamonhoz, hogy próbára tegye tudását.

A Bécsben élő, vallásos zsidó családba született, magyarságát híven őrző Goldmarkot egyik tanítványának szépsége ihlette a különös, bibliai tárgyú, túlfűtött szerelmi háromszög-történet megírására a szeszélyes királynő, egy fiatal jeruzsálemi diplomata és a főpap lánya között – írja a Deszkavízió.

Mint arról mi is írtunk, ezzel a művel mutatkozott be ősszel a tel-avivi Izraeli Operaházban a Magyar Állami Operaház.

Tel-Avivban debütál a Magyar Állami Operaház

Az Operaház 135 éves története alatt először látogat Izraelbe.