Új kormány Izraelben: ezek a megállapodás legvitatottabb pontjai

Az egységkormány megalakításáról hétfőn, Benjamin Netanjahu és Beni Ganz által aláírt megállapodást azonnal számos kritika érte, és nem csak azért, mert ilyen sokáig tartott annak tető alá hozása – írja a The Jerusalem Post.

A megállapodás több kérdésben kormányzati jóváhagyást ír elő már a kormány megalakulása előtt, más kérdésekben pedig a Legfelsőbb Bíróság esetleges döntése tud gátat szabni.

Lássuk a megállapodás legellentmondásosabb klauzuláit:

A kormány mérete:

36 miniszteri és 16 miniszterhelyettesi pozícióról döntöttek. Mindegyikük saját irodával, személyzettel és magas fizetéssel. Ez különösen annak fényében tűnik visszatetszőnek, hogy jelenleg majd egymillió munkanélküli van Izraelben. A helyzetet az okozta, hogy a Kék-Fehér párt ragaszkodott ahhoz, hogy egyenlő számú tárca birtokosa legyen a jobboldali koalícióval, Netanjahu pedig nem akart egy jelenlegi minisztert sem meneszteni.

A „norvég” törvény:

az említett 52 miniszter és helyettes, illetve a Kneszet elnöke mellett mindösszesen 25 képviselője lesz a 78 tagú koalíciónak, akik nem birtokolnak valamilyen pozíciót. Ez a 25 képviselő folyamatosan különböző parlamenti bizottsággal kell egyeztessen, hogy a 42 tagot számláló ellenzék lépéseit megakadályozza.

A mostani megállapodás lehetőséget nyújt a kormánytagoknak, hogy lemondjanak parlamenti képviselői feladataikról, helyettük azokat a listán utánuk következő politikus láthatja el. A törvényt aszerint fogják módosítani, hogy a Ganz által vezetett Kék-Fehér párti képviselők helyére szintén Ganzhoz lojális, és nem a Jes Átidhoz illetve a Telemhez, a korábbi pártszövetség másik két pártjához lojális politikusok kerüljenek, hiszen azok most ellenzékben vannak.

Bírói választási bizottság:

A bírókat kiválasztó bizottság tagjai közt egyaránt vannak kormánypárti, ellenzéki, illetve koalíciós tagok. A koalíciót és a kormányt képviselő tagok a Likud padsoraiból kerülnek ki. Az ellenzék képviselője Cvi Hauser lesz, aki nem csak, hogy korábban Netanjahu kabinetjében dolgozott, de jogi kérdésekben egyezik véleménye a Likuddal. Ugyan a Kék-Fehér párt színeiben indult, mégis annak belső, Derech Erec frakciójának tagja.

A kulcsfontosságú bizottságok a koalíció kezében lesznek:

Azok a parlamenti bizottságok, melyek korábban a kormány felügyeletét gyakorolták, jellemzően az ellenzék kezében voltak. Most azonban Hauser képviselő lesz az állítólagos ellenzéki vezetője a külügyi és biztonsági bizottságnak. A Kneszet törvényi bizottságot, mely a jogi kérdéseket felügyeli, szintén egy korábbi Likud párti képviselő vezeti majd. A befolyásos pénzügyi bizottságot, mely korábban az Iszráel Béténu párt felügyelete alatt működött, most ismét az Egyesült Tóra Judaizmus párt képviselője vezeti majd.

Fontos kinevezések:

Az ellene folyó három vizsgálat ellenére Netanjahunak továbbra is jogában áll megvétózni az új főügyész, államügyész és rendőrségi vezető kinevezését. Az ellentmondásos karrierrel bíró Dan Eldad, jelenlegi megbízott államügyész, akit a most leköszönő igazságügyi miniszter, Amir Ohana nevezett ki, további hat hónapra hivatalában marad, csak ezt követően nevez ki helyére új államügyészt a Kék-Fehér párt által delegált új igazságügy miniszter, Avi Nisselkorn.

A rendőrség új vezetőjét pedig Netanjahu és felesége egyik legfőbb bizalmasa, a belbiztonságért felelős miniszter, Miri Regev jelöli majd ki.

Második rezidencia:

Az állam mind Netanjahu, mind Ganz számára a kormány három évére rezidenciát biztosít. Ez azt jelenti, hogy amikor 2021 októberében Natanjahu átadja a miniszterelnöki széket Ganznak, Ceszáriában található villáját fogja az állam teljes mértékben szponzorálni. Netanjahu, felesége és a velük egy háztartásban élő Jáir állami biztonsági felügyeletet kap, bárhova is mennek.

Netanjahu kilépése esetén megrendezett választások:

Ha a Legfelsőbb Bíróság valamilyen okból úgy dönt, hogy Netanjahu nem lehet továbbra is miniszterelnök, azonnal új választások kerülnek kiírásra, ez jelenleg a vírus miatt lehetetlen volna. A megállapodás ezen kitétele megköti a kezét bármelyik bírónak, aki Netanjahu ellen akarna ítélni, hiszen egy ilyen döntés nem kötelezné Netanjahut a távozásra.

Ciszjordániai települések annektálásával indít az új izraeli kormány?

A települések vezetői üdvözölték a döntést, a palesztinok attól tartanak, hogy az annektálás a kétállami megoldás végét jelenti.