Kikémlelt magánélet: állami drónok a karantén megsértői ellen

Amerikában a rendőrség drónok segítségével tartja megfigyelés alatt a parkokat, a köztereket, és sokak felháborodására a hátsó kerteket is. 

Néhány hónappal ezelőtt az amerikai belügyminisztérium betiltott minden kínai drónt és drónalkatrészt, mondván, a robotok adatokat küldhetnek a kínaiaknak. A szabályozás azonban tartalmazott egy olyan kivételt, hogy vészhelyzet esetén a kormányzat bevetheti a drónokat.

Így most Amerika-szerte kínai robotok pásztáznak a városok felett, és azt figyelik, hogy a lakosság betartja-e a távolságtartási törvényeket – írja a The Federalist.

Ez nem kizárólag amerikai jelenség: Olaszországtól kezdve Malajziáig a helyi rendőrség mindenhol drónokat kezdett használni arra, hogy megfigyeljék a lakosságot. A legtöbb helyen a robotokat a közparkok fölé irányítják, hogy lefüleljék a szabadban sétáló embereket. Angliában a rendőrség a Twitteren posztolja a renitens kutyasétáltatókat, aminek bevallott célja, hogy megszégyenítse a szabálysértőket.

Magyarország sem kivétel, Szolnok egén is megjelentek a járőröző drónok.

Rise of the drones: Unmanned vehicles become key tool in coronavirus battle

Subscribe to France 24 now: https://f24.my/YouTubeENFRANCE 24 live news stream: all the latest news 24/7https://f24.my/YTliveEN…Around the world, authoriti…

Az Európai Unióban idén nyáron fognak hatályba lépni az új törvények a drónok magánhasználatáról, amik többek között tiltani fogják, hogy valaki emberek fölé irányítsa a robotot. Több ország már ki is jelölte a tiltott területeket.

A korlátozásokra eredetileg a magánélethez való jog miatt volt szükség. Most azonban az országok a a koronavírus okozta vészhelyzetre hivatkozva félretolták ezeket az aggodalmakat.

Amerikában a héten látott napvilágot egy amerikai hírcsatorna által felvett videó, ami bemutatja, hogy a rendőrség New Jersey-ben, akár a hátsó kertek fölé is felrepíti a robotokat. A város polgármestere szerint, ha „ezzel megmentenek egy életet akkor már megérte.”

Matt Walsh on Twitter: „Insane. Police are using drones to enforce social distancing by spying on Americans in their backyards. Police chief says invasion of privacy is worth it „if it saves one life.” At a certain point even the most obsequious bootlickers will have had enough pic.twitter.com/9yeWAENjHh / Twitter”

Insane. Police are using drones to enforce social distancing by spying on Americans in their backyards. Police chief says invasion of privacy is worth it „if it saves one life.” At a certain point even the most obsequious bootlickers will have had enough pic.twitter.com/9yeWAENjHh

Ha a drón csoportosulásra bukkan, akkor egy előre felvett hang felszólítja az embereket, hogy oszoljanak szét. Ha valaki nem engedelmeskedik, akár 1000 dollárra is megbüntethetik.

Delaware államban a helyi rendőrség bicikliutak és a strandok fölött használja a drónt, de a rendőrfőnök szerint hamarosan arra is bevethetik őket, hogy kiszúrjanak olyan autókat, amelyeknek nem állambeli rendszáma van. Kaliforniában is drónokkal ellenőrizték a rendőrök, hogy a lakosság nem szegi-e meg a kijárási korlátozásra vonatkozó szigorú előírásokat.

Az amerikai rendőröknek egy kínai cég, a Da Jiang Innovations (DJI) ajándékozta a robotokat. Összesen 23 állam 43 rendőrállomása kapott az adományból.  Korábban több amerikai politikus is aggodalmát fejezte ki a kínai gyártmányú technológiával kapcsolatban.

A legtöbb amerikai államban nincs a drónok használata törvényileg szabályozva. Konzervatív elemzők szerint az ilyen jellegű megfigyelés szembemegy az amerikai alkotmánnyal.

Amerikai felderítő repülőgép Észak-Korea megfigyelésére

Lehet, hogy most szándékosan leplezték le magukat, hogy tevékenységükről Phenjan is tudomást szerezzen.