Amerikai felderítő repülőgép Észak-Korea megfigyelésére

Az Egyesült Államok felderítő repülőgépet küldött a Koreai-félszigetre Észak-Korea megfigyelésére – jelentette hétfőn a Yonhap dél-koreai hírügynökség.

A Yohnap a katonai gépek mozgását is követő, Aircraft Spots című internetes oldal Twitter-üzenetére hivatkozva azt írta, hogy az amerikai légierő RC-135W Rivet Joint típusú gépét a dél-koreai Incshon és a vele szomszédos Kjonggi tartomány egén „szúrták ki”, a Twitter-üzenet azonban nem teszi hozzá, ez mikor történt.

Az Egyesült Államok az elmúlt hónapokban gyakrabban küldött a térségbe felderítő repülőgépeket, azt követően, hogy Phenjan fokozta védelmi rendszerének tesztelését.

Április 14-én Észak-Korea több, Szöul szerint rövid hatótávolságú rakétát lőtt ki Vonszan városának térségéből, egy nappal a kommunista állam alapítója, Kim Ir Szen születésnapja előtt.

Elemzők emlékeztetnek arra, hogy Washington rendszeresen küld felderítő repülőgépeket a térségbe, mindazonáltal nem zárják ki, hogy ezúttal szándékosan leplezték le magukat, hogy tevékenységükről Phenjan is tudomást szerezzen.

Az észak-koreai nukleáris leszerelésről folytatott megbeszélések Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető második, hanoi csúcstalálkozóját követően, tavaly februárban zátonyra futottak. A két vezető nem tudott megállapodni Phenjan leszerelési intézkedéseiről és az amerikai szankciók enyhítéséről. A két ország képviselői legutóbb októberben folytattak munkamegbeszéléseket Svédországban, ám a tárgyalások megszakadtak.

Elhiggyük-e Észak-Koreának, hogy nincs egyetlen fertőzöttjük sem?

A kommunista állam fegyelmezett rendjének köszönhetően nagy járvány eddig minden bizonnyal nem bontakozott ki az országban.