Váratlan pofon a járvány a nemzetközi drogkereskedelemnek

A határok lezárása miatt megszakadtak a kínai utánpótlási útvonalak, a karanténok következtében pedig ellehetetlenült az eladás. 

A legtöbb illegális droghoz Kínából érkeznek az alapanyagok, és a legnagyobb kémiai üzem pont a vírus epicentrumában, Wuhanban helyezkedik el. Két népszerű, illegális drog, a metamfetamin és a fentanil alapanyagait is Kínából szerzik be a drogkereskedők, most azonban a határok lezárása és a gyárak leállása miatt hiány lépett fel.

De nem csak az anyagbeszerzés adhat nagy pofont a karteleknek és drogkereskedőknek, hanem az is, hogy a karantén miatt a szerek eladása is nehézségekbe ütközik — számolt be az Associated Press. 

A mexikói drog kartelek elsősorban az amerikai piacot szokták megcélozni. Vannak, akik alagutakon vagy a határon átszökve csempészik át a kokaint, és más drogokat, de a legkedveltebb útvonalak a legális határátkelők, ahol a hatalmas forgalom miatt lehetetlen minden szállítmányt lefülelni. Most azonban a lezárták a határokat így az átjutás ellehetetlenült. Ráadásul ha át is érne a szállítmány nincs, hol eladni, mivel a motelek, bárok, éjszakai mulatók mind bezártak.

Az amerikai hatóságok szerint még az úgynevezett „dark weben” is csökkentek az eladások. Az amerikai droghatóság egyik vezetője szerint a kartelek kapkodnak és nem tudnak mit kezdeni a helyzettel.

A bűnszervezetek  az elmúlt években átálltak a termeszthető drogokról, mint a heroin az olyan gyorsan előállítható szerekre, mint az amfetamin. A dél-amerikai és mexikói kartelek nagy része egy kínai állam által támogatott wuhani üzemtől szerzi be az illegális szer alapanyagait.

A járvány óta azonban az üzem leállt, így nem érkezik utánpótlás.

A legtöbb kartel a kivárás taktikáját választotta és szüneteltetik az eladást, bár a napokban is foglaltak le az amerikaiak szállítmányokat.

Az AP által megkérdezett szakértők szerint komoly pofon a járvány a drogkereskedelemnek, azonban kérdés ki tudják-e használni-e a hatóságok ezt az időszakot, vagy a járvány végével minden kezdődik elölről.