Ismét erőszakkal fenyeget a Hamász, ha nem kap izraeli segítséget

A terrorszervezet ugyanakkor lélegeztetőgépekért cserébe fogolycseréről is hajlandó lenne tárgyalni. 

Gázában eddig mindössze 15 embert diagnosztizáltak koronavírussal, de az övezetet igazgató Hamász attól tart, hogy hamarosan kitörhet a járvány. A terrorszervezet gázai vezetője néhány hete már előre Izraelt hibáztatta az esetleges halálos áldozatokért.

Most egy újabb Hamász-vezető azzal fenyegette meg Izraelt, hogy erőszakot fognak alkalmazni, ha Izrael nem látja el őket megfelelő egészségügyi felszereléssel – számolt be az Algemeiner amerikai zsidó hírportál.

„Fenntartjuk annak a lehetőségét, hogy »egyéb eszközöket« alkalmazzunk, ha Izrael nem teljesíti a követeléseinket és nem kapunk megfelelő egészségügyi eszközöket, aminek segítségével úrrá tudnunk lenni a krízisen” – jelentette ki Khalil al-Haja, a Hamász egyik vezetője.

Al-Haja azzal vádolta Izraelt, hogy az övezet blokádja miatt nem jutnak be az egészségügyi szállítmányok a területre. Azonban csak a múlt héten 88 tonna egészségügyi felszerelést tartalmazó segély érkezett az övezetbe.

COGAT on Twitter: „Last week, 88 tons of medical supplies were transferred through the Kerem Shalom Crossing into the Gaza Strip pic.twitter.com/T1vnrXYFYP / Twitter”

Last week, 88 tons of medical supplies were transferred through the Kerem Shalom Crossing into the Gaza Strip pic.twitter.com/T1vnrXYFYP

A Channel 13 információja szerint a Hamász lélegeztetőgépeket követel Izraeltől, cserébe akár fogolycserére is hajlandó lenne.

A szervezet jelenleg két izraeli állampolgárt tart fogva Gázában, valamint két IDF-katona holttestét is őrzik, akik a 2014-es konfliktusban estek el.  Iszmáil Hánije, a szervezet politikai vezetője szombaton kijelentette, hogy készek lennének tárgyalni egy cseréről.

A hírek szerint Izrael nyitott a tárgyalásokra, viszont nem akar olyan foglyokat elengedni, akiknek „vér tapad a kezéhez” vagy akik életfogytiglani börtönbüntetésüket töltik.

Két héttel ezelőtt a Hamász még súlyosabban fenyegette meg a zsidó államot: Jahja Szinvar, a terrorszervezet gázai vezetője a holokausztra hajazó fenyegetéseket tett arra az esetre, ha a zsidó állam nem biztosít számukra elegendő lélegeztetőgépet.

Egyértelművé szeretném tenni, hogy ha oda jutnánk, hogy kénytelenek leszünk végignézni, ahogy a lakosaink kilehelik a lelküket, mert nincs elég lélegeztetőgép, akkor azt üzenem Bennettnek, hatmillió izraeli telepes fog megfulladni” — fenyegetőzött Szinvar.

A Hamász-vezető nem átallott a Bibliából idézni az izraeli védelmi miniszternek. Kijelentette, Izraellel az fog történni, ami az Ezékiel 17-ben meg van írva, amely Szinvar egyéni értelmezése szerint negatív jövőt vetít elő a „a mocskos cionista projekt” számára.

Izrael ugyanakkor nem zárkózik el attól, hogy segítsen a Gázában élőknek. Mint arról nemrég beszámoltunk, a gázai egészségügyi minisztérium szóvivője Facebook-oldalán osztott meg információkat arról, miként vettek részt palesztin orvosok izraeli katonai bázisok továbbképzésein, hogy a koronavírus járvány elleni harchoz kapjanak segítséget.

Bár a szóvivő később tagadta, hogy bármilyen „közeli vagy távoli” kapcsolatban állnának izraeli szakemberekkel, a törölt bejegyzésben még fotókkal is illusztrálta, hogy a Palesztin Hatóság alkalmazottainak is izraeli egészségügyi szakemberek és orvosok tartottak továbbképzést a Jerikói Katonai Akadémián.

Izraeliek képezik ki a palesztin orvosokat a járvány kezelésére

A Hamász terrorszervezet szóvivője a Facebookon posztolt erről, de aztán meggondolta magát.