Amerika elítéli a hongkongi demokráciáért tüntetők letartóztatását

Mike Pompeo szolidáris üzenetével jelezte, Amerika nem nézi tétlenül, ahogy Kína tucatnyi tüntetőt vett őrizetbe a hétvégén.

A koronavírus miatt életbe lépett korlátozások nem tették lehetővé, hogy az utóbbi hónapokban ismét Pekinget bíráló politikai megmozdulásokra kerüljön sor Hongkongban.

A városállamban több mint fél évvel ezelőtt indult el az a mozgalom, amely a lakosság önrendelkezéséről és a demokráciába vetett hitéről szól. A demonstrálók több ízben összecsaptak a helyi rendőri és katonai szervekkel is, áldozatokról is szóltak jelentések.

Amerika már akkor is egyértelműen foglalt állást, amiért természetesen megkapta a magáét a kommunista hatalom vezetőitől.

Kína súlyos beavatkozásnak minősíti, hogy az amerikai elnök aláírta a hongkongi tüntetőket támogató törvényt

Nem sokkal azután, hogy Hongkongban helyi választásokat tartottak, amelyeken a demokráciapárti jelöltek elsöprő sikert arattak.

Múlt hétvégén a kínai rendőrség 15 olyan embert vett őrizetbe, akiket összefüggésbe hoztak a korábbi tüntetések szervezésével. Közöttük van a milliárdos Jimmy Lai, egy 72 éves médiavállalkozó és több ismert jogász is.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Twitter csatornáján keresztül ítélte el a történteket. Mint fogalmazott, a letartóztatások „aggodalomra adnak okot”, és a „politikai jogalkalmazás ellentmond a véleménynyilvánítás és a békés gyülekezés egyetemes értékeinek.”

Az I24News beszámolója szerint a 15 letartóztatott politikai aktivistának május közepén kezdődne a pere. Törvénytelen rendezvények szervezésével vádolják őket a hatóságok.