18 százalékkal nőtt az antiszemita incidensek száma világszerte 2019-ben

A koronavírus miatt lábra kelt „vérvádak” további aggodalomra adhatnak okot.

18 százalékkal megnőtt a személyek és ingatlanok ellen elkövetett antiszemita megnyilvánulások száma világszerte 2019-ben az egy évvel korábbi adatokhoz képest — derül ki a Tel-Avivi Egyetem intézetének felméréséből.

A Kantor Center jelentése szerint összesen 456 incidenst jegyeztek fel, amiből 169 esetben zsidó személyek elleni fizikai támadás történt — ez 22 százalékos növekedést mutat a 2018-as adatokhoz hasonlítva. 129 esetben magántulajdon ellen, 77 esetben temetők és emlékhelyek ellen hajtottak végre ilyen jellegű bűncselekményt. 53-szor zsinagógához és 28 alkalommal közösségi központhoz vagy iskolához kellett rendőrt hívni.

2019-ben hét zsidó személyt gyilkoltak meg antiszemita támadásokban.

A Jerusalem Post megjegyzése szerint a Kantor Center egyéni adatokkal dolgozik, és más országokban gyűjtött információk alapján ezek a számok sokkal magasabbak is lehetnek.

Például a Community Security Trust adatai szerint egyedül az Egyesült Királyságban 158 antiszemita fizikai támadást regisztráltak a 2019-es év során.

A Kantor Center által közzé tett adatok kapcsán egy videó konferencia résztvevői elemezték a helyzetet. Moshe Kantor, a központ alapítója és az Európai Zsidó Kongresszus elnöke szintén figyelmeztetett az antiszemitizmus veszélyeire. Szerinte a tavalyi adatok mellett az idei tendenciák is aggasztóak, ugyanis egyre több koronavírushoz kapcsolódó összeesküvés-elmélet terjed.

„A COVID-19 pandémia kezdete óta jelentősen megnövekedett azoknak a vádaskodásoknak a száma, amik szerint a zsidók — egyénileg és kollektíven is — a vírus terjedése mögött állnak, vagy közvetlen profitot élveznek belőle”

— mondta Kantor, aki egyúttal a szélsőséges erők megerősödésétől is tart.

„Zsidó élősködők” – az átideologizált tífusz

A nácik a tífuszt „judeobolsevista” betegségnek tartották.