Tovább fegyverkezik Irán

Az iráni hadsereg három, 1500 kilométeres hatótávolságú harci drónt szerzett be – jelentette be Amír Hatami iráni védelmi miniszter az állami televízióban szombaton az MTI szerint.

A drónok jelentős távolságból képesek nyomon követni az ellenség mozgását, és csapásmérésre is képesek – mondta a tévében közvetített átadási ceremónián.

A drónok bombákkal és rakétákkal vannak felszerelve, és akár 13 716 méteres magasságban is képesek repülni. A repülő szerkezeteket az iráni hadiipar gyártotta helyi egyetemek közreműködésével – tette hozzá Hatami.

A drónok kulcsfontosságú szerepet játszanak az iráni határ felügyeletében, különösen a Perzsa-öbölben és a Hormuzi-szorosban, ahol a világ olajellátmányának egyötöde halad keresztül.

Washington és Teherán között fokozódott a feszültség azóta, hogy Donald Trump amerikai elnök 2018 májusában felmondta az Iránnal kötött többhatalmi atomalkut. A viszálykodás veszélyt jelent a hajózás biztonságára a térségben.

Teherán „egészségügyi terrorizmussal” vádolja Amerikát

Szakértők szerint lelepleződött az a stratégia, amely átlátszó koholmányokkal venné rá a világhatalmakat szankcióik enyhítésére.