Tel-Aviv, ahogy még sosem látta

Az izraeli hadsereg egy volt pilótája szemén keresztül tárul elénk a Közel-Kelet egyik legdinamikusabb városának elgondolkodtató magánya. 

Amir Hodorov, aki negyed századon keresztül pilótaként szolgált az Izraeli Védelmi Erők kötelékében, az Israel21c.org magazinnak adott interjút a napokban. A gyerekkora óta fotózással is foglalkozó Hodorov Izraelben ismert művésznek számít, főleg a város és az egyének viszonyát ábrázoló alkotásaival.

A koronavírus miatt megbénult Tel-Avivban készült képei felkavaróak és elgondolkodtatóak — különös látleletét adják a 21. század eddigi legnagyobb társadalmi és egészségügyi kihívásaival szemben teljesítő világvárosnak. 

„A válság okozta szomorúság és az üresség számomra legjobban a Magen David téren érződött. Ott általában a különféle emberek keveredéséből egy nagyon különleges energiát lehet megfigyelni. Most az üresség és téren lévő sok színes szék eltűnése is furcsaságot ébresztett bennem” — idézte fel a művész.

Magen David tér, Tel Aviv – Fotó: Amir Chodorov

A fotós képei közül kiemelkedik az a válogatás is, amelyet a mindig nyüzsgésről ismert bevásárló központokról készített. A művész szerint az épületekben a szokásos gyerekzsivaj, a kávéházi csörömpölés és az emberek folyamatos duruzsolása és vitái után

most az a fajta csendesség honol, amelyben felsejlik az az építészeti érték is, amely az általános hétköznapokban sosem látható.

A 13 képet tartalmazó válogatást itt szemlélhetik meg:

https://www.israel21c.org/13-photos-of-eerily-empty-tel-aviv-during-corona-crisis/