Meggondolta magát az izraeli elnök

Reuven Rivlin izraeli elnök kedd hajnalban 48 órával meghosszabbította a Beni Ganznak adott kormányalakítási megbízását, mert mind ő – a centrista Kék-fehér párt elnöke -, mind Benjámin Netanjahu, az átmeneti kormány miniszterelnöke, a Likud vezetője azt álltja, hogy közel állnak egy nemzeti egységkormány megalakításáról szóló megállapodáshoz.

Ganznak hétfő éjfélig 28 nap állt a rendelkezésére a kormányalakításra választási győzelme után, de ez nem sikerült neki. Napokkal ezelőtt sikerült megkötnie egy nagykoalíciós megállapodást Netanhjahuval, de a Likud visszalépett ettől, mert egyebek között több beleszólást követelt a bírók kinevezésébe. Ganz vasárnap kérte az államfőt, hogy hosszabbítsa meg két héttel a határidőt, de ő elutasította ezt, mondván, Netanjahu nem erősítette meg neki, hogy közel állnának a megállapodáshoz.

Rivlin nem hosszabbította meg Ganz kormányalakítási megbízását

Az izraeli törvények értelmében ha hétfő éjfélig nem születik egyezség, akkor a Knesszet dönthet új kormányfőjelöltről a következő huszonegy napban.

Ganz hétfőn este beszédet mondott, amelyben felhívta Netanjahu figyelmét arra, hogy ha nem sikerül megállapodniuk, akkor ismét, rövid időn belül negyedszer is választásokat kell tartani Izraelben. Ezután Netanjahu Twitter-üzenetben a kormányfői rezidenciára hívta őt.

Most az államfő engedménye alapján Ganznak és Netanjahunak szerda éjfélig meg kell állapodnia, mert ha nem, akkor a parlament a következő 21 napban 61 képviselő aláírásával felsorakozhat bármelyik képviselő mint kormányfőjelölt mögé, és neki két hete lesz egy új kormány létrehozására. Ezután érvényes az, hogy ha ebben az időszakban sem sikerül kormányt alakítani, akkor automatikusan újabb választásokat fognak kiírni Izraelben.

Izraelben egy éven belül háromszor tartottak parlamenti választásokat.