Az izraeli, aki sosem száll ki a Ben Gurion reptéren

Az új koronavírus-járvány kitörése óta számos izraeli sietett az első járattal hazautazni. A Petah Tikva-i Mishel Zrian azonban ellentétes irányt választott, hogy életeket mentsen.

A 47 éves Zrian immár 20 éve önkéntesen szállít csontvelőt betegeknek a világ minden tájára, Izraelből külföldre és vissza. A múlt hónapban azonban, mikor munkáltatója április végéig szabadságolta, úgy döntött, teljes munkaidejére kiterjeszti a dolgot.

Azóta összesen ötször landolt Izraelben úgy, hogy sosem hagyta el a repteret a 14 napos kötelező karantén elkerülése végett — számolt be a The Jerusalem Post.

„Megegyeztem az izraeli reptéri hatóságokkal, hogy tartózkodhatok a lounge-ban amíg a következő csontvelő szállítmány megérkezik. Van olyan például, hogy délután öt órakor érkezik a gépem New Yorkból Izraelbe, és tízkor már úton is vagyok az ellenkező irányba”

— meséli Zrian.

Mishel Zrian. Fotó: Jerusalem Post

A világjárvány idején azonban nem kis kihívást jelent az utazás.

„A mikor megérkeztem Miamiba a csontvelővel, azt mondták, 14 napra karanténba kell vonulnom. Némi egyezkedés után aztán megengedték, hogy kézbesítsem a kórháznak, abban az esetben, ha azt követően azonnal elhagyom az államot.”

További nehézséget jelent a férfi számára az is, hogy a repterek és a hotelek rendkívül korlátozott üzemmódban működnek.

„Nyitott éttermet is nehezen találni utazáskor. Ha a reptéren látok egy helyet, ami nyitva van, akár 10-kor is eszem csirkét, mert ki tudja, mikor tudok legközelebb hozzájutni”

— teszi hozzá a futár, aki a hotelekkel kapcsolatban megjegyzi, a személyzet hiánya miatt a szobák nem mindig tiszták, nincs reggeli, ezért sokszor 24 óra is eltelik anélkül, hogy ételhez jutna. Az igazi kihívás mégis az, hogy sehol nem tud biztosítást kötni.

„Senkit nem találtam, aki biztosítást kötött volna velem Amerikára. Aggódom, nehogy megbetegedjek, ezért mindent megteszek a megfelelő távolságtartás betartásáért.”

Mindezek ellenére Zrian elhatározta, folytatja küldetését, amivel sok életet megment.

„A legnehezebb rész az, hogy Izraelben landolva nem láthatom a családom, a feleségemet és két gyermekemet. Szerencsére mind támogatnak a munkámban.”

Bracha Zisser, az Ezer Mizion csontvelődonor-nyilvántartási és -gyűjtőközpont alapítója és igazgatója elárulta, a koronavírus-járvány előtt a kórházak mindig saját futárt küldtek a szállítmányért, azonban az elmúlt hetekben bonyolódott a helyzet, nehezebbé vált a futárok bejutása a különböző országok területére.

Szervezete ennek ellenére az El Al izraeli légitársaság és a Royale futárszolgálat önkéntes segítségének köszönhetően márciusban 26 csontvelőt juttatott célba: 14-et EU-s országnak, tizet az Egyesült Államoknak, egyet Argentínának, egyet pedig Panamának.

100%-os túlélési arányt mutat egy izraeli koronavírus-kezelés

A haifai székhelyű Pluristem vállalat szerint nem csupán életben maradt az összes beteg, hanem a többségük légzési paraméterei is javultak.