A Kék-Fehér párt Netanjahu-ellenes törvénnyel fenyeget, ha nem áll össze a koalíció

Beni Ganz és Gabi Ashkenazi, a Kék-Fehér párt vezetői olyan törvény elfogadásával fenyegetnek, mely büntető eljárás alatt álló politikust nem engedne a kormányfői székbe, amennyiben hétfő éjfélig nem sikerül megállapodni az egységkormány létrehozásán – írja a Times of Israel.

Közeledik a hétfő éjféli határidő, ameddig a Ganz által vezetett Kék-Fehér pártnak és a Netanjahu-vezette Likudnak meg kellene állapodnia az egységkormányról. A Kék-Fehér párt azzal fenyegeti a Likudot, hogy amennyiben ezek a tárgyalások nem vezetnek sikerre, úgy megakadályozzák, hogy Netanjahu akármilyen formációban miniszterelnök lehessen.

Mint ismeretes, Reuven Rivlin elnök nem adott további két hét haladékot a megállapodásra, annak dacára, hogy Ganz erre kérte az államelnököt.

Ganznak ugyan pártja szétesése után jelentősen csökkent a befolyása, azonban még most is ő a Kneszet elnöke, így pedig az ő jogában áll a törvényhozás napirendjét meghatározni.

Ganz és Ashkenazi fenyegetése szerint azonban, amennyiben a tárgyalások nem járnak sikerrel, visszatérnek a Netanjahu-ellenes összefogás kötelékébe.

Mindeközben a Likud párt vezetői sem tétlenkednek: folyamatosan igyekeznek a Ganz mögött álló képviselőket lebeszélni a Netanjahu-ellenes koalícióban való résztvételéről.

Ténykedésük nem feltétlenül van sikertelenségre ítélve, pont a múlt héten hagyta el a Netanjahu-ellenes koalíciót Orly Levy-Abekasis, a Merec-Geser és Munkapártokból álló baloldali blokk képviselője.

Ezzel szemben Zvi Hauser és Yoa Hendel képviselők arról tájékoztatták Rivlin elnököt, hogy amennyiben nem jön össze az egységkormány, úgy más felállásban ők nem támogatják Netanjahu miniszterelnökségét.

A Likud párt ugyanakkor úgy véli: csak úgy, mint tavaly szeptemberben, amikor az akkor legtöbb mandátumot szerzett Ganz kapta meg a kormányalakítási jogot, most ugyanez a jog Netanjahut illeti, hiszen a legutóbbi választáson az általa vezetett Likud párt gyűjtötte be a legtöbb szavazatot. A Levy-Abakis képviselővel együttesen 59 képviselőt maga mögött tudó jobboldali blokkba tartozó egyéb pártok, így a Sász, az Egyesült Tóra Judaizmus és a Jamina pártok is hasonló követeléssel álltak Rivlin elnök elé.

A legfelsőbb bíróság hétfőn egy olyan petíciót helyezett hatályon kívül, mely azt akadályozta volna meg, hogy Netanjahu, aki ellen bírósági eljárás zajlik, miniszterelnöki pozíciót töltsön be. Hasonló beadványok már korábban is voltak, azokat a bíróság a mostani eljáráshoz hasonlóan visszautasított.

A mostani beadványt 117, az üzleti, a high-tech, a biztonság és oktatási területeken vezető szakember jegyezte éa rögtön azután került beadásra, hogy Rivlin elnök Ganz kérésére nem hosszabította meg a koalíciós tárgyalásokra rendelkezésre álló időt.

Az izraeli törvények szerint amennyiben egy hivatalban lévő kormánytag ellen bírósági eljásás zajlik, az köteles lemondani tisztségéről, azonban a jogszabály a miniszterelnöki pozíciót betöltő személyre nem vonatkozik.

Ganz belegyezett Júdea és Szamária részleges annektálásába

Netanjahu jövőbeli koalíciós partnere a kormányalakítási tárgyalásokon kijelentette, egyetlen kérése, hogy a koronavírus alatt fagyasszák be az átcsatolás folyamatát.