A Héber Egyetem munkatársai gyorsabb koronavírus-tesztet fejlesztenek

A jeruzsálemi Héber Egyetem kutatói vasárnap bejelentették, hogy olyan, a koronavírus tesztelésére alkalmas metódust fejlesztettek ki, mely nem csak 4–10-szer gyorsabb a jelenlegi módszereknél, de jelentősen olcsóbb is – írja a The Jerusalem Post.

Ezen felül az is jelentős előnye a most kifejlesztett tesztnek, hogy az ahhoz szükséges minden alapanyag rendelkezésre áll Izraelben.

Az új módszert Nir Friedman professzor, az egyetem élettani, mérnöki és számítástechnikai részlegei illetve a dr. Naomi Haviv professzor által vezetett idegtudományos kutatóközpont közös együttműködésben fejlesztette ki olyan alkotóelemekből, melyek beszerzése nem ütközik semmiféle nehézségbe a jelenlegi kereskedelmi korlátozások miatt. A tesztek ráadásul újból hasznosítva többször használhatók.

A ma használatos tesztek az alany RNS-mintáján keresztül mutatják ki a koronavírus jelenlétét, a most kifejlesztett metódus is hasonló módon működik, azonban könnyebben elérhető alapanyagokból készül.

Dr. Haviv az új eljárásról elmondta:

“a most kifejlesztett RNS-alapú teszt akár 4–10-szer gyorsabb eredményt produkál, mágnesességen alapul, melyet akár manuálisan, akár automatizált módon lehet használni”.

A szükséges mágneses gyöngyökön (magnetic beads) kívül minden összetevő könnyedén beszerezhető Izraelben, a gyöngyöket pedig újra hasznosítva ismét fel lehet használni.

Haviv professzor azt is elmondta, hogy a most kifejlesztett teszt automatizált változata már több száz betegen került kipróbálásra a jeruzsálemi Hádássza kórházban és hamarosan élesben is használtba kerül.

Friedman professzor hozzátette, hogy a Hádásszá kórházban kipróbált tesztelések mindegyikének eredménye megegyezett a hagyományos tesztek eredményével.

A kutató azt is elmondta, hogy jelenleg azon dolgoznak, miként lehet egyszerre akár több tízezer tesztet elvégezni.

“Akár 15 ezer teszt együttes elvégzése a cél, egyelőre nagyon bíztatók a kilátások” – mondta Friedman.

100%-os túlélési arányt mutat egy izraeli koronavírus-kezelés

A haifai székhelyű Pluristem vállalat szerint nem csupán életben maradt az összes beteg, hanem a többségük légzési paraméterei is javultak.