13 éves fiú vezethetett egy észt neonáci csoportot

A nemzetközi Feuerkrieg Division szervezet számlájára írható többek között egy Las Vegas-i zsinagóga és egy amerikai hírszolgáltató ellen kitervelt bombamerénylet is.

Az észt tinédzser azon szervezet „parancsnokának” nevezte magát, mely a Rágalmazésellenes Liga (Anti-Defamation League) szerint „a fehér felsőbbrendűség ideológiájának legszélsőségesebb interpretációit teszi magáévá”. Az észt rendőrség januárban lépett közbe, és őrizetbe vette – írja az Associated Press az észt Eesti Ekspress riportja alapján.

A fiú ellen azonban, mivel 14 év alatti, nem emelnek vádat, így más jogi eszközöket fognak bevetni az általa hordozott kockázat kiküszöbölésére — jelentette ki Harrys Puusepp, az észt rendőrség szóvivője.

„Fontos, hogy együttműködjenek a hatóságok és a szülők abban, hogy elrettentsék a gyermeket az erőszakos szélsőségességtől.”

Bár a rendőrségi szóvivő ugyan nem azonosította a tinédzsert a neonáci csoport vezetőjeként, azonban az AP információi szerint a Feuerkrieg Division tagok archivált online chatbeszélgetéseiből, melyben a „parancsnok” a csoport alapítójaként is utal magára, erre lehet következtetni.

Az Eesti Ekspress lap szerint észt biztonsági tisztviselők már korábban nyomozást indítottak egy 13 éves fiú ügyében, aki állítólag Feuerkrieg Division-akciókat irányított egy észt kisvárosból. A lap állítása szerint a csoport struktúrája „decentralizált”, és az észt fiatalt nem lehet a csoport igazi vezetőjének tekinteni, de minden jel arra utal,

hogy kulcsfigura volt a neonáci szervezetben.

A Rágalmazásellenes Liga, ami monitorozza a csoport tevékenységét, a Feuerkrieg Divisionről honlapján azt állítja, „erőszakra uszít vélt ellenségekkel szemben, illetve annak a rendszernek, vagy a társadalomnek elpusztítására, melyet szerintük a zsidók irányítanak.”

A csoport bevallása szerint vezetőjük Észtországban él, de tagjaik „egyre nagyobb arányban amerikaiak.” Egy 23 éves amerikai férfi, aki kapcsolatban állt online a Feuerkrieg Division tagjaival, februárban bevallotta: illegálisan birtokol fegyvert, illetve bombatámadást tervezett egy helyi zsinagóga ellen.

Nácik és muszlim szélsőségesek is terjesztik az antiszemita vírust Németországban

Az atrocitások zöme a világhálón kap teret, sok közülük kifejezetten népszerű online platformokon is fertőz.