Lezárják Jeruzsálem ultraortodox negyedeit

Az izraeli kormány úgy döntött, hogy vasárnap déltől újabb szigorú intézkedésekkel próbálja megállítani a vírus terjedését. 

Szombat éjszaka az izraeli kabinet összeült és úgy döntött, hogy szigorítanak a jeruzsálemi ultraortodox negyedeket érintő rendelkezéseken. Vasárnap déltől csak államilag engedélyezett, létfontosságú tevékenység céljából hagyhatják el a negyedek lakói az otthonaikat — számolt be az i24NEWS.

Fotó: MTI/AP/Sebastian Scheiner

Az érintett negyedekben élők számára továbbra is engedélyezve lesz a munkavégzés, elmehetnek orvoshoz, bíróságra, valamint közeli hozzátartozó temetésére is.

A lezárás érintett negyedei közt van: Har Nof, Mea Searim (itt élnek a történelmi Magyarországról kivándorolt hászid zsidók is), Geula, Bukharim, Romema, Szanhedria, Neve Jaakov, Ramat Slomo, és Makor Baruch.

Jeruzsálemben eddig 1821 beteget regisztráltak, akinek nagy része valamelyik haredi közösséghez tartozik. Izraelben pedig összesen 10743 fertőzött van.

Az ultraortodox negyedek kiemelten veszélyeztetettek mivel itt a családokban a generációk szorosabban élnek, és a közösségi élet is aktívabb, mint máshol. Ráadásul eleinte a vallásos közösségek nem fogadták meg a távolságtartásra vonatkozó tanácsokat így a vírus gyorsan megjelent a közösségekben. Egy felmérés szerint Izraelben a legtöbben zsinagógában kapták el a fertőzést.

A pészach ünnepe eddig nyugalomban zajlott, a rabbik a Siratófalnál is maszkban és csökkentett létszámmal mondják el a Birkat Kohanim-et (papi imát).

The Jerusalem Post: ne tegyük meg bűnbakká az ultraortodoxokat!

Sok társadalmi és kulturális oka van annak, hogy a haredi lakosság túl lassan és késve reagált, és ennek árát súlyosan megfizetik.