Boris Johnson: „A kórházi személyzetnek köszönhetem az életem”

Az Egyesült Királyság miniszterelnöke az intenzív osztályon történő kezelését követően elhagyta a kórházat.

Boris Johnson brit miniszterelnököt kiengedték a kórházból és Chequers-ben, hivatalos vidéki rezidenciáján folytatja lábadozását a koronavírus fertőzésből – olvasható a Downing Street-i irodája vasárnap közzétett nyilatkozatában.

Az 55 éves Johnsont április 5-én szállították a London központjában levő St Thomas kórházba, mert tartósan az új koronavírus okozta betegség tüneteitől szenvedett – írja a YnetNews.

Április 6-án intenzív osztályra került, és egészen április 9-ig ott is tartották.

Stabil a koronavírusos brit miniszterelnök állapota

Az intenzív osztályon ápolt Boris Johnson jó hangulatban van, és nincs tüdőgyulladása.

„Orvosa tanácsára a miniszterelnök nem tér azonnal vissza a munkájához. Szeretne a St. Thomas minden munkatárásnak köszönetet mondani a kiváló ápolásért, amit kapott” – olvasható a hivatalos nyilatkozatban.

Az intenzív részleg elhagyását követő első nyilvános megszólalásában Johnson azt mondta, hogy életét a kórházi személyzetnek köszönheti.

„Nem tudom eléggé megköszönni nekik. Nekik köszönhetem az életem”

– fogalmazott az újságíróknak közzétett megjegyzésében, amelyet vasárnap az irodája is megerősített.

Terhes menyasszonya, Carrie Symonds, aki szintén a COVID-19 tüneteitől szenved, több, egymást követő tweetben mondott köszönetet az Országos Egészségügyi Szolgálat munkatársainak, nem sokkal azután, hogy a Downing Street Johnson hazaengedéséről szóló nyilatkozata napvilágot látott.

Boris Johnson on Twitter: „It is hard to find the words to express my debt to the NHS for saving my life.The efforts of millions of people across this country to stay home are worth it. Together we will overcome this challenge, as we have overcome so many challenges in the past. #StayHomeSaveLives pic.twitter.com/HK7Ch8BMB5 / Twitter”

It is hard to find the words to express my debt to the NHS for saving my life.The efforts of millions of people across this country to stay home are worth it. Together we will overcome this challenge, as we have overcome so many challenges in the past. #StayHomeSaveLives pic.twitter.com/HK7Ch8BMB5

„A múlt héten voltak olyan idők, amelyek valóban nagyon sötétek voltak. Együtt érzek mindazokkal, akik hasonló helyzetben vannak, és betegre aggódják magukat a szeretteik miatt” – írta.

Amíg Johnson nem volt a hivatalában, a miniszterei egyre nagyobb nyomás alá kerültek, hogy elmagyarázzák, miért növekszik a halálos áldozatok száma olyan gyorsan.

Nagy-Britanniában két nap zsinórban több mint 900 fővel nőtt a kórházi halálesetek száma. A pénteki 980 haláleset meghaladta az egyetlen nap alatt feljegyzett legmagasabb olaszországi értéket is.

A brit kormánynak meg kellett védenie az intézkedéseit, amelyek között több európai országgal összehasonlításban jóval kevesebb teszt elvégzése, és az általános lezárások viszonylag késői elrendelése is szerepel. A miniszterek szintén vonakodtak elnézést kérni a kórházi személyzet védőfelszereléssel való ellátásának hiányosságai miatt.

A vészhelyzet súlyosságának egyértelmű jeleként Erzsébet királynő egy héten belül a második üzenetét tette közzé, amelyben így fogalmazott: „a koronavírus nem fog legyőzni bennünket”.

Egy királynő a járvány idején

II. Erzsébet windsori karanténjából arra ösztönözte az Egyesült Királyság és a brit Nemzetközösség lakosait, hogy ezekben az időkben is tartsanak ki.