Sürgős intézkedéseket rendelt el a tisztifőorvos a Pesti úti idősek otthonában

Azonnali intézkedések végrehajtására kötelezte az országos tisztifőorvos a fővárosi önkormányzatot a Pesti úti idősotthonban történt tömeges megbetegedések miatt – írta a koronavirus.gov.hu péntek délután.

Azt írták: az otthonban a péntek reggeli adatok szerint 151 fertőzöttet igazoltak, 7 gondozott meghalt. Müller Cecília csütörtökön látogatott el Budapest legnagyobb idősotthonába, majd kötelező határozatban rendelt el újabb intézkedéseket.

Az országos tisztifőorvos három azonnali intézkedést rendelt el.

  • Az intézményt fenntartó fővárosi önkormányzatnak kötelező az idősotthonban biztosítania a folyamatos orvosi ellátást. Erre azért van szükség, mert az intézményből érkezett információk szerint komoly gond van az intézmény orvosi ellátásával. A szerződött orvosok egy ideje nem látták el a betegeket, sőt be sem mentek az intézménybe, ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy későn észlelték a fertőzéseket és tömegessé vált – írták.
  • A második azonnali intézkedés, amelyet végre kell hajtania a fenntartónak, hogy azonnali és folyamatos oktatást kell szerveznie a gondozóknak és ápolóknak, hogy a további fertőzéseket megelőzzék.
  • A harmadik rendelkezés pedig az, hogy az előírt fertőtlenítőszereket kell alkalmazni, valamint az előírásoknak megfelelően kell tárolni és felhasználni az intézményben. Az országos tisztifőorvos ugyanis a helyszíni szemlén szabálytalanságokat tapasztalt, és lejárt, illetve nem megfelelő takarítószereket is talált az intézményben – hangsúlyozták.

Kitértek arra is, hogy az idősotthon lakói között még több fertőzött és beteg várható, mert jelenleg is zajlanak még laborvizsgálatok. Csütörtökön a mentők 126 idős gondozottat kórházba vittek, és ha más fertőzötteket is találnak, őket is elviszik.

Koronavírus terjed a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonában

Immár több mint százan megfertőződtek és öten meghaltak a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonában – jelentette be az országos tisztifőorvos.

Felidézték, a fővárosi önkormányzat által fenntartott Pesti úti idősotthonból a múlt héten érkezett jelzés a kormányhivatalhoz a megbetegedésekről és arról, hogy nincs megfelelő felszerelés, védőeszköz, a szerződött háziorvosok pedig nem látják el az intézményt.

A fővárosi kormányhivatal népegészségügyi osztálya április 2-ától karantént rendelt el az egész intézményre, határozatban kötelezte az orvosát feladatainak ellátására, és a mentőszolgálaton keresztül megkezdte a mintavételeket a bentlakó idősektől és gondozóiktól.

A Fővárosi Védelmi Bizottság a fenntartó mulasztása miatti hiányosságok orvoslására azonnal 200 FFP2-es maszkot, 25-25 liter kéz-, és felületfertőtlenítőt juttatott el az intézménynek. Az operatív törzs pedig ezen a héten jelentette be, hogy további védőeszközöket nyújt segítségképpen az idősotthonoknak.

Kiemelték: Müller Cecília az elmúlt hetekben többször is felhívta az idősotthonok fenntartóinak figyelmét a felelősségükre. A bentlakásos szociális intézményekben március eleje óta látogatási tilalom van, majd kijárási és felvételi zárlatot is elrendelt az országos tisztifőorvos.

Emellett több szakmai protokoll-előírás is segíti a szociális alapellátásban tevékenykedők munkáját. Április elején újabb intézkedések végrehajtását rendelte el a tisztifőorvos, április 8-án pedig bejelentette, hogy kötelező ellenőrzést rendel el az idősotthonokban – sorolták.

Müller Cecília csütörtökön elmondta azt is, a Pesti úti idősotthonon kívül a Rózsa utcai intézményben vannak még fertőzöttek, számuk egyelőre nem éri el a tízet. Ezen kívül egy-egy eset fordult elő más ilyen típusú intézményben, de ezek nem jelentenek járványos mérteket.

Orbán: „a csoportos felől haladunk a tömeges megbetegedések irányába”

77-re emelkedett a vírus magyarországi halálos áldozatainak száma, 1190-re az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma.