Orbán: „a csoportos felől haladunk a tömeges megbetegedések irányába”

A mostani koronavírusjárvány-helyzetben a legerősebb fegyver továbbra is az önuralom, és ha az emberek tudnak egymástól elegendő távolságot tartani, akkor ez a fegyver működik – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának adott nagypénteki interjúban.

A kijárási korlátozás határozatlan időre történő meghosszabbításáról a kormányfő azt közölte: nagyon eltérőek az állapotok a különböző településeken, ezeket nem lehet egy országos döntéssel szabályozni. Ezért határoztak a kijárási korlátozások fenntartásáról úgy, hogy közben lehetőséget adnak a polgármestereknek, hogy ha helyben indokolt, további szigorításokat tehessenek.

A kijárási korlátozás meghosszabbításáról csütörtökön döntött a kormány, amit a miniszterelnök úgy kommentált: a csoportos felől haladunk a tömeges megbetegedések irányába, és azért várt ki, hátha szigorúbb intézkedést kell hozni a helyzet esetleges romlása miatt.

Igazából pénteken kellett volna dönteni, de mivel ez már munkaszüneti nap, nem lehetett tovább várni – közölte, megjegyezve: budapesti idősotthonokban történtek indokolták is ezt az óvatosságot.

Úgy értékelt: a védekezést annyiban tekinti sikeresnek eddig, hogy lassították a járvány terjedését, és ezzel időt nyertek, de „a nagy megpróbáltatás, az igazi teszt az előttünk van”.

A húsvétról, a családi összejövetelek elmaradásáról szólva Orbán Viktor azt mondta: meg kell próbálni elfogadni, hogy ez a húsvét más lesz, mint amilyenek a húsvétok lenni szoktak.

Koronavírus terjed a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonában

Immár több mint százan megfertőződtek és öten meghaltak a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonában – jelentette be az országos tisztifőorvos.

Meghalt 11 krónikus beteg, és egy nap alatt 210-zel nőtt, így 1190-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon – jelentette a koronavirus.gov.hu péntek reggel.

Közölték: újabb magyar állampolgároknál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Az elhunyt 11 ember – valamennyien idősek – krónikus beteg volt. A koronavírus magyarországi halálos áldozatainak száma velük együtt 77-re emelkedett.

Tájékoztatásuk szerint a fővárosban a Pesti úti idősek otthonában eddig 151 igazolt koronavírus-fertőzött van és 7 elhunyt. A fertőzöttek száma várhatóan magasabb lesz a több mint ötszáz fős idősotthonban, mert a laborvizsgálatok még jelenleg is tartanak – tették hozzá.

Az oldal adatai szerint 112-en már gyógyultan távoztak a kórházból. Jelenleg 16 006-an vannak hatósági házi karanténban. A mintavételek száma 29 948.

Közölték: a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus.

Ellenőrzik a veszélyeztett idősotthonok egészségügyi körülményeit

A fővárosi Pesti Úti Idősek Otthonában négy lakó hunyt el koronavírus-fertőzés következtében.