Amerikai tisztifőorvos: május előtt nincs újrakezdés

Május elseje előtt semmiképpen nincs visszatérés a normális élethez – jelentette ki Jerome Adams altábornagy, az Egyesült Államok tisztifőorvosa a Fox televíziónak adott interjújában pénteken.

Az altábornagy hangsúlyozta: a gazdaság újraindítására, és általában a normális kerékvágásba történő visszatérésre vonatkozó kormányzati döntéseket – ahogyan eddig is, ezután is – a járvány alakulására vonatkozó adatok határozzák majd meg. Jerome Adams rendkívül fontosnak mondta a társadalmi elkülönülés gyakorlatának folytatását.

„Vannak olyan helyek az országban, ahol tartósan alacsony a fertőzöttséggel diagnosztizáltak és a megbetegedettek aránya, így bizakodhatunk, hogy ezekben a térségekben május elején már lazíthatnak a kijárásra vonatkozó szigorú előírásokon” – fogalmazott a tisztifőorvos.

De leszögezte, hogy az ország nagy részében ez nem így lesz, tagállamonként, sőt, helységenként eltérően indítják be újra a mindennapi életet.

„Helységről helységre, lépésről lépésre, ahogyan a járványügyi adatok lehetővé teszik” – mondta.

New York: több mint 7000 halott

A járvány már jóval több áldozatot követelt, mint a 2001. szeptember 11-én elkövetett terrormerényletek.

Csütörtökön a Fehér Ház gazdasági tanácsadója, Larry Kudlow és Steve Mnuchin pénzügyminiszter azt jósolta, hogy májusban az egész országban újraindulhat a gazdasági-pénzügyi élet.

Amerikai sajtértesülések szerint Donald Trump amerikai elnök munkacsoportot hoz létre a gazdasági újraindítás lehetséges időpontjának és körülményeinek megvizsgálására. A munkacsoport tagjai között van Kudlow, Mnuchin és a Fehér Ház új kabinetfőnöke, Mark Meadows.

Közben New Yorkban, a város Bronx negyedével szemben fekvő Hart-szigeten tömegsírokba temetik az újfajta koronavírusban elhunytakat – közölték a hatóságok. Jason Kersten, New York büntetés-végrehajtási hivatalának szóvivője közölte, hogy a koronavírus-járvány idején naponta 24 halottat helyeznek ott örök nyugovóra.

A Hart-szigetén több mint másfélszáz esztendőn keresztül New York azokat temette el, akiknek egyetlen hozzátartozójuk sem volt, vagy a családjuk nem engedhette meg magának, hogy fedezze a temetés költségeit. Általában hetente 25 embert szoktak eltemetni ott.

Harton a közeli Rikers-sziget börtönében büntetésüket töltő elítéltek ásták, illetve ássák a tömegsírokat, és ők végzik a halottak elhantolását is. Sajtóinformációk szerint azonban olyan sok a temetésre váró halott, hogy szerződéses alvállalkozókat is kell alkalmazni.

New York városában már a kórházak mellé beállított 44 hűtőkamion és a hűtött sátrak is megteltek holttestekkel, a halottakat nem tudják hol tárolni. Phil Murphy, a szomszédos New Jersey állam kormányzója a héten jelezte, hogy ott is hűtőkamionokra van szükség, mert ott is megteltek a halottasházak.

New York parkjaiból mégsem lesznek köztemetők

Bill de Blasio polgármester határozottan cáfolta az egészségügyi bizottság elnökének minapi nyilatkozatát.