Túléléséért küzd a spanyol zsidó közösség

Minden közösségi taghoz sikerült eljuttatni a pészahi maceszt a koronavírus által leginkább sújtott Spanyolországban, ahol a közösség vezetője próbál optimistán szembenézni a kihívásokkal.

A hét elejéig hatan vesztették életüket a spanyolországi 45 ezer fős zsidó közösségből, közel 100 közösségi tagról tudják, hogy vírusfertőzöttek — mondta a spanyol zsidók 13 országos szervezetét tömörítő szövetség elnöke egy beszélgetésen, amelyet egy amerikai zsidó szervezet, az AJC (American Jewish Committee) reprezentásával folytatott a napokban.

„Jelen állás szerint ott tartunk, hogy elkezdtünk az elhunytakról érkező adatok mellé arcokat is társítani… Spanyolországban mindenki ismer valakit, aki meghalt, vagy a vírusfertőzéssel kórházban kezelik”.

idézte Isaac Querubot, a zsidó közösség elnökét a Jewish News Syndicate írása.

A világ koronavírus által érintett embereinek ötöde spanyol állampolgár. Kedd kora esti adatok szerint immáron közel 140 ezer ember fertőződött meg, és csaknem minden tizedik belehalt a járványba.

A helyzet valóban borzalmas, be kell ismerni, nagyon nyomasztó. A számok kijózanítóak, de Spanyolország minden erejével küzd a betegség ellen.

— fogalmazott az online beszélgetésbe ugyancsak meghívott, Amerikában szolgáló spanyol nagykövet, Santiago Cabanas.

Tombol a vírus Spanyolországban, napi nyolcszáz halott

Folyamatosan emelkedik a halottak és az új fertőzöttek száma, ezért a kormány várhatóan újabb szigorú intézkedéseket vezet be.

A diplomata és a zsidó közösség elnöke az AJC-nek, mint az egyik működésüket támogató szervezetnek azért a komor és elszomorító tények mellett beszámoltak arról is, hogy a közelgő Pészah ünnepére minden tagjukhoz időben eljuttatták az ilyenkor nélkülözhetetlen maceszt és az egyéb széder esti kóser kellékeket.

A spanyol hevra kadisa — vallásos temetkeztetési egylet — az állammal kötött egyezség értelmében, még a járvány közepén is felkészülten tesz eleget végső kötelességének — mondta Querub, aki szerint a járvány megkerülhetetlen kártevője lesz a gazdaságnak is, és „mint kis közösség, sokat fogunk szenvedni”.

Az elnök ezzel együtt optimistának tűnt:

„Azt hiszem, a célunk és a küldetésünk az, hogy éljünk és hogy túléljünk. Ahogy a Talmud is mondja: ki a bölcs? Aki hétszer is elbukik, de feláll a földről.”

Az AJC képviselője mindehhez hozzáfűzve emlékeztette az elnököt, hogy amíg a szervezetükhöz tartoznak, „sose felejtsék el, hogy bizalmukra, támogatásukra és szolidaritásukra is számíthatnak” — idézi a Jewish News Syndicate a minapi beszélgetést.

Spanyolországban ismét emelkedett a napi regisztrált fertőzöttek és halálos áldozatok száma

Spanyolországban a kiszűrt új típusú koronavírus-fertőzöttek száma 6180-nal, a halálos áldozatoké 752-vel nőtt egy nap alatt, ami mindkét esetben emelkedést jelent a korábbi napok adataihoz képest – derült ki a spanyol egészségügyi minisztérium napi jelentéséből szerdán.

A SARS-CoV-2 vírus jelenlétét összesen 146 690 embernél mutatták ki a tesztek, amióta az első esetet regisztrálták január 31-én.

A napi új azonosított fertőzöttek száma kedden 5478, hétfőn 4237 volt.

A vírus okozta Covid-19 megbetegedés eddig 14 555 emberéletet követelt. Kedden 752-en, hétfőn 637-en hunytak el.

Tovább emelkedett a gyógyultak száma, szerdán 4813-mal, kedden 2771-gyel, hétfőn 2357-tel. A fertőzésből összesen 48 021 embert épült fel.

„Az adatok igazolják a (járvány)görbe stabilizálódását és ellaposodását. Elértük az első célt, a tetőzést, és a lassulás fázisában vagyunk” – mondta a spanyol egészségügyi miniszter a parlament egészségügyi bizottságában zajló rendszeres heti meghallgatásán szerdán, amely egyperces néma főhajtással kezdődött az áldozatok emlékére.

Salvador Illa kifejtette: keddről szerdára 4 százalékkal növekedett az új fertőzések aránya, a múlt heti átlag 7 százalék volt. Az elhunytak esetében az elmúlt napi arány 5 százalék, a múlt heti átlag 9 százalék.

Mint mondta, a következő cél, hogy a gyógyultak száma naponta meghaladja az új fertőzöttekét.

A tárcavezető beszámolója szerint a központi beszerzésekből eddig 38 millió szájmaszkot, 23 millió gumikesztyűt, 287 ezer köpenyt, 163 ezer védőszemüveget osztottak szét a tartományok között az egészségügyi és szociális intézmények számára.
Spanyolországban a jövő héten tudományos felmérés kezdődik a lakosság általános fertőzöttségének felmérésére a III. Károly Egészségügyi Intézet és a spanyol statisztikai hivatal együttműködésével, amelynek keretében országosan 62 400 embert tesztelnek koronavírusra.

A kutatást az indokolja, hogy a hazai és nemzetközi járványügyi szakemberek szerint a tünetmentes fertőzöttek száma jócskán meghaladhatja azokét, aki panaszaik miatt orvoshoz fordulnak, és így kiszűrik őket.

A spanyol igazságügyi minisztérium elkezdte begyűjteni az anyakönyvi hivatalokból a március közepe óta elhunytak adatait, valamint a kiadott temetkezési engedélyeket, hogy ellenőrizze a halálozási adatokat, miután több ellenzéki párt is azt állította, hogy a statisztikákban nem „a valós számok” szerepelnek.

A spanyol parlament csütörtökön szavazást tart, és várhatóan elfogadja a március 15-e óta fennálló szükségállapot meghosszabbítását április 25-ig, amivel fenntartja az oktatási intézmények bezárását és a lakhelyelhagyási korlátozásokat is.