Kijárási tilalommal készülnek a széder estére Izraelben

Izraelben a koronavírus-járvány árnyékában, teljes kijárási tilalom közepette készülnek a széder este megünneplésére – jelentette a helyi média.

Szerda délutántól csütörtök délelőttig, az egyiptomi kivonulásra emlékező pészah ünnep kezdetét jelző széder este idejére teljes kijárási tilalmat vezettek be. Az egyes településeken belül sem lehet közlekedni, hogy az emberek ne látogassák meg rokonaikat, külön élő családtagjaikat, hanem otthonaikban ünnepeljenek a fertőzés terjedésének visszafogása érdekében.

A rendőrség több száz ponton ellenőrzi a forgalmat, miután a városok közti közlekedés már keddtől egészen péntekig tilos. Csakis a létfontosságú munkahelyek dolgozói hagyhatják el lakhelyüket.

Handelsman: Ez a széder más lesz, mint a többi

Izrael budapesti nagykövete videó üzenetet küldött Pészah alkalmából.

Szerda reggel az El Al izraeli légitársaság, a külügyminisztérium és a védelmi minisztérium közös akciójával Dél-Koreából a koronavírustesztek kiértékeléséhez szükséges és fogytán lévő vegyi anyagot, valamint harmincezer orvosi védőöltözetet szállított Izraelbe a katonai rádió értesülése szerint.

A szerda este kezdődő pészah előtt Recep Tayyip Erdogan török elnök, valamint Ahmad Tibi parlamenti képviselő személyes közbenjárásával hazatért Izraelbe 110, Törökországban tanuló izraeli arab diák, akik visszatérésük után két hétig karanténba kerülnek.

Izrael 90 millió sékeles (több mint 8 milliárd forint) szerződést kötött a BGA nevű kínai céggel olyan berendezések vásárlásáról, amelyek lehetővé teszik naponta legalább tízezer koronavírus-teszt elvégzését – tudatta az egészségügyi minisztérium.

Izraelben szerda reggel csaknem 9500 fertőzöttet tartottak nyilván, akik közül 122-en lélegeztetőgépen vannak. A halálos áldozatok száma 71-re emelkedett.

49 éves áldozata is van a koronavírusnak Magyarországon

Tegnap óta 11 beteg hunyt el, miközben Amerikában már majdnem 12 ezer halálos áldozatot szedett a járvány, Vuhanban viszont feloldották a vesztegzárat.