Bernie Sanders feladta

Befejezte az elnökjelöltségért vívott kampányát a balos demokrata vermonti szenátor. A továbbiakban Joe Biden jelöltségét támogatja, aki novemberben mérkőzhet meg Trumppal.

Bernie Sanders a kampánycsapatát egy konferencihívással tájékoztatta, hogy befejezte a versenyt – írja a CNN.  A 78 éves, magát demokratikus szocialistának nevező Sanders nem sokkal később videóüzenetben fordult híveihez.

„A győzelemhez vezető út láthatóan lehetetlen. Arra a megállapításra jutottam, hogy a demokrata elnökjelöltségért folytatott harc nem lesz sikeres. Ezért ma bejelentem kampányom felfüggesztését”

– mondta Sanders.

Bernie Sanders delivers remarks after suspending 2020 campaign

Senator Bernie sanders announced that he is officially suspending his campaign for the 2020 presidential election.FOX News operates the FOX News Channel (FNC…

A szenátor azt mondta, „mozgalmuk megnyerte az ideológiai csatát”. Utalva a minimálbér emelésének és az egészségbiztosítás reformjának ügyére – amely kampányának fő témái közé tartozott – Sanders azt állította: „ennek az országnak a jövője a mi elképzeléseinken nyugszik”.

A szenátor „nehéz” és „fájdalmas” döntésről beszélt. Dicsérte vetélytársát, Joe Bident, és azt ígérte, hogy mellette áll Donald Trump legyőzése érdekében.

Joe Biden közleményben reagált Bernie Sanders döntésére. Dicsérte a vermonti politikust, mert szerinte ráirányította a közvélemény figyelmét a társadalmi egyenlőtlenségekre és igazságtalanságokra.

„Sanders szenátor és támogatói megváltoztatták a társadalmi párbeszédet Amerikában”

– írta közleményében Biden.

Az egykori alelnök ígéretet tett arra, hogy figyel Sanders híveinek szavára, és egyúttal kampánya támogatására sürgette őket.

„Szükség van rátok” – fogalmazott. Amerikai sajtójelentések szerint néhány szövetségese és híve megpróbálta Sanderst rábírni arra, hogy ne adja fel a küzdelmet. Érvelésük szerint a vermonti szenátor befolyásolhatta volna Biden álláspontját néhány kérdésben. Ám a koronavírus-járvány miatt lényegében megszűntek a lehetőségek, amelyek révén Sanders – de Biden is – széles tömegekhez szólhatna.

Nincsenek politikai rendezvények, kampánygyűlések, és mind Biden, mind Sanders lemondott arról, hogy közönség nélkül, üres tévéstúdióban rendezett vitán vegyen részt.

Donald Trump a Twitteren reagált Sanders visszavonulására.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1247914464319504385

„Ez pontosan úgy végződött, ahogyan a demokraták és a DNC akarta, úgy, ahogyan az a csalárd Hillary fiaskójánál is történt. Bernie híveinek a Republikánus Párthoz kellene jönniük”

– írta az amerikai elnök. A DNC, azaz a Demokrata Országos Bizottság a párt vezető szerve.

Biden újabb három államban tarolt

A demokraták elnökjelöltségére pályázó Joe Biden, az Obama-kormányzat egykori alelnöke a kedden tartott előválasztásokon meghatározó győzelmet aratott Floridában és Illinois államban, és Arizonában is vezet.

Sanders az első három államban tartott demokrata előválasztás után nyerésre állt februárban. Egészen addig, amíg Joe Biden fordítani tudott Dél-Karolinában, majd a szuperkedden március elején.

A két talpon maradt jelöltaspiráns kampánya leállt a koronavírus-járvány miatt, a fennmaradt államokban elhalasztották az előválasztást.

Ezeket most már nem is fogják megtartani, mert Joe Biden volt alelnök az egyedüli demokrata elnökjelölt-aspiráns, így biztosan ő lesz a republikánus Donald Trump kihívója a novemberi amerikai elnökválasztáson.