Kijárási tilalmat vezetnek be Izraelben a közelgő ünnep előtt

A pészah ünnepének kezdetén kijárási tilalom lép életbe Izraelben kedd délután, helyi idő szerint 16 órától várhatóan szombat estig. Ehhez teljes kijárási tilalom társul széder estére (szerda este 6-tól másnap reggel 7 óráig).

Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök hétfő esti tévébeszédében bejelentette, hogy az országban tilos lesz a városok közötti utazás kedd délután 4-től péntek reggel 7 óráig – írja az Új Kelet online. Azonban a helyi médiában idézett legújabb vázlat szerint a zárlat kedd délután 4-től egészen szombat este 8-ig fog tartani.

Emellett szerda estére vonatkozóan speciális rendelkezést hagynak majd jóvá, mely szerint a hagyományos széder este idején, a pészáchi ünnep kezdetén, este 18 órától másnap reggel 7 óráig senki nem hagyhatja el otthonát.

Az intézkedéssel a hatóságok azt kívánják megakadályozni, hogy a lakosság meglátogassa ismerőseit, rokonait széder este, mely minden bizonnyal a járvány további terjedését segítené elő. Sajtóértesülések szerint a kijárási tilalom az izraeli arabok által lakott városokra és falvakra nem vonatkozik.

„Sorsdöntő hét áll előttünk, mind Izrael, mind a világ szempontjából” – jelentette ki Benjamin Netanjahu jeruzsálemi otthonában adott nyilatkozatában, majd kiemelte, „pozitív előjeleket láthatunk.”

Az ünnep alatti korlátozás további szigorítás a jelenleg érvényben lévő intézkedésekhez képest, melyek szerint az emberek maximum 100 méteres körzetben hagyhatják el otthonaikat, kivéve amikor a legfontosabb szükségletek beszerzéséről van szó.

Izraeli rendőrök védelmi öltözetben

Netanjahu a korlátozások várható feloldásával kapcsolatban azt mondta, hogy arra leghamarabb a pészách ünnepét azonnal követő Mimouna (marokkói zsidó ünnep, mely idén április 16-17-re esik) után kerülhet sor.

„A jelenlegi trend nagyon bíztató, ezért elképzelhető, hogy Pészách és a Mimouna ünnepet követően fokozatosan enyhítünk majd a tilalmakon. Ez alapvetően a lakosság fegyelmezettségén is múlik” – mondta a kormányfő, aki hangsúlyozta, hogy Izrael célja napi 10 ezer vírusteszt végrehajtása, mely célt már ezen a héten elérhetik.

Az egészségügyi minisztérium kedd reggel frissített adatai szerint 9006-ra emelkedett az izraeli koronavírusos esetek száma. 153 beteg állapota súlyos, közülük 113 lélegeztetőn van. A súlyos állapotban lévők száma 29,3 százalékkal nőtt az elmúlt 24 órában. A felgyógyultak száma 683, az elhunytaké 60.

Szakértők szerint biztató, hogy lassult a megbetegedettek számának növekedése, hiszen korábban kétnaponta duplázódott a betegek száma, ez mostanra 11 napra csökkent. Szintén bizakodásra adhat okot, hogy azok számának növekedése, akiknek lélegeztetőgépre van szükségük, szintén jelentősen lassult az elmúlt napokban.

A Kneszet egyébként hajnalban megszavazott egy módosítást, amely lehetővé teszi a költségvetés és a deficit növelését annak érdekében, hogy egy 90 milliárd sékel értékű gazdasági mentőcsomagot finanszírozzanak az ország számára a koronavírus-válság leküzdésére.

Pészachi karanténra készül Izrael

A zsidó államban lezárnak nyolc várost, illetve 15 ultraortodox városrészt Jeruzsálemben, és az izraeli vezetés teljes kijárási tilalmat fontolgat a közelgő ünnep idejére.