Pészachi karanténra készül Izrael

A zsidó államban lezárnak nyolc várost, illetve 15 ultraortodox városrészt Jeruzsálemben, és az izraeli vezetés teljes kijárási tilalmat fontolgat a közelgő ünnep idejére.  

Hétfőn az izraeli miniszterek többek között karantén alá fogják helyezi Tiberiaszt, Askelont, és Bét Semest is, valamint a jeruzsálemi ultraortodox negyedeket, és várhatóan Bnei Brak lezárását is meghosszabbítják – számolt be a The Times of Israel.

Az izraeli hadsereg vezérkari főnöke Bnei Brakban április 5-én.

Az országban már 8611 koronavírusos megbetegedést diagnosztizáltak és több, mint 109 ezer tesztet végeztek el. A szigorú kijárási korlátozások a további megbetegedéseket hivatottak megfékezni. Azonban Jeruzsálem ultraortodox negyedeiben sokan tiltakoznak a karantén ellen. Március 30-án még kisebb összecsapásra is sor került a főváros Mea Searim negyedében, miután egy csapat férfi a rendelet ellenére összegyűlt egy zsinagógában.

A tervek szerint a karantén betartása érdekében erősítik a katonaság jelenlétét. Vasárnap az izraeli kormány azt is bejelentette, hogy nyolc zónára osztják fel Jeruzsálemet, és a lakosoknak megtiltják az ezek közötti átjárást.

Az izraeliek jelenleg is csak 100 méter távolságra mehetnek az otthonuktól, kivéve, ha dolgozni mennek, vagy létfontosságú árút szeretnének vásárolni.

A kabinet hétfőn reggel telefonon keresztül tárgyalta meg az új rendelkezéseket a miniszterekkel és felhatalmazást adott arra, hogy a hadsereg lezárhasson több, kiemelten fertőzésveszélyes várost.

A Ynet információ szerint több miniszter tiltakozott az ellen, hogy csak ultraortodox városokra vonatkozzanak a szigorú lezárások. A vallásos negyedek karanténjára azért van szükség, mert több közösség nem fogadta meg a kormányzat távolságtartási tanácsait, és ezért sokan megbetegedtek.

Az izraeli kormányzat a hírek szerint azt fontolgatja, hogy pészach idejére teljes kijárási tilalmat rendel el.

„Lesz-e teljes karantén széder estén? Most úgy néz ki, hogy igen. Mindent meg fogunk tenni, hogy az emberek csak a saját közvetlen családjukkal ünnepeljenek” – mondta Itamar Grotto, az Egészségügyi Minisztérium helyettes vezetője.

Ultraortodox város karantén alatt: a hadsereg nem készül erőszakos kitelepítésre

12 ezer IDF-katonával és mintegy háromezer gépjárművel zajlik a kimenekítő akció Bnei Brakban.