Fahidi Éva Facebook-üzenete

„Hirtelen kivételes időket kezdtünk élni, és nagyon fontos lett az, hogy mindenki biztonságban legyen, gondoskodjanak róla, és megkapja a szükséges figyelmet azoktól, akik körülveszik” – írja Facebook-bejegyzésében a 95 éves író, színésznő, holokauszt-túlélő.

A buchenwaldi koncentrációs tábor felszabadulásának 75., végül elmaradt évfordulóján közzétett, Buchenwald 2020 helyett c. írásában Fahidi Éva arról ír: „A tapasztalataim, amelyekben mindig is hiszek, azt mondják nekem, hogy olyan komolyan kell vennünk ezt a vírushelyzetet, mint eddig soha semmit. Be vagyunk zárva, a gyermekeink nem engednek utcára minket, ők gondoskodnak rólunk; a szerepek felcserélődtek, engedelmeskedni kell, és mi örülünk ennek. Hirtelen annyi időnk lett!”

„Az idők ismétlődnek. Túléltük azt az időt, amikor mások zártak be, és most önként vagyunk bezárva. (…)

Újra találkozunk majd, mind egyszerre, a nagy Appelplatzon, és felhangzik a dal, a mi dalunk, és mind ott leszünk, együtt, és addig is, „nem veszítjük el a bátorságunkat, mert az élni akarást hordozzuk a vérünkben és a szívünkben, a szívünkben élő hittel”, akárcsak a Buchenwaldi dalban” – írja Fahidi Éva.

Fotó: Fahidi Éva Facebook-oldala

A 95 éves holokauszt-túlélő felhívja a figyelmet: „…hirtelen kivételes időket kezdtünk élni, és nagyon fontos lett az, hogy mindenki biztonságban legyen, gondoskodjanak róla, és megkapja a szükséges figyelmet azoktól, akik körülveszik.

A jó, ami minden szörnyűségben ott van, hogy mi, emberek újra felfedezhetjük önmagunkat, felfedezhetjük, hogy tehetünk valamit egymásért is, segíthetünk, szórakoztathatunk, skypolhatunk,

hangosan felolvashatunk, csak hogy megmutassuk, hogy érdeklődünk a másik iránt, és ettől mindenkinek jobb kedve lesz. És különös, de hogyha jobb a kedved, könnyebben túléled a kritikus helyzeteket. Elhihetitek nekem. Nagy a tapasztalatom benne.”

Mint megírtuk, tavaly augusztusban A létezés eufóriája nyerte a Locarnói Filmfesztivál Kritikusok Hete programjának nagydíját. A Fahidi Éva és a fiatal táncosnő, Cuhorka Emese főszereplésével forgatott dokumentumfilm a Tünet Együttes 2015-ben bemutatott Sóvirág című táncszínházi előadásának próbafolyamatát dolgozta fel.

Fahidi Éva holokauszt-túlélővel készült dokumentumfilm nyert díjat

Szabó Réka „A létezés eufóriája” című filmje Fahidi Éva holokauszt-túlélő és Cuhorka Emese kortárs táncos duettjének próbafolyamatát dolgozza fel.