Egy hét múlva ismét berobbanhat a járvány Iránban

Az iráni koronavírus elleni munkacsoport közlése szerint az Iszlám Köztársaságban félmillióan szenvednek a koronavírus-járvány miatti megbetegedésben, az egészségügyi minisztérium hivatalos közlése azonban csak 60500 megbetegedésről szól – írja a The Jerusalem Post.

Hamid Souri, az iráni egyetem biológus professzora szerint a helyzet „aggasztó, hiszen a járvány miatti megbetegedések nem lassultak az ország 31 tartományában.”

Az iráni vezetést sokan a járvány méretének elhallgatásával vádolják, mert a tényleges megbetegedések száma a hivatalos közlés négy-ötszöröse is lehet.

Ebrahim Raisi, az Iszlám Köztársaság főbírája, akit sokan Khamenei utódjának tekintenek, azt közölte, hogy a halottak nagy része szívelégtelenségben vagy tüdőgyulladásban halt meg.

Hétfőn az iráni egészségügyi minisztérium sajtóközleménye azt írta, a 60500 megbetegedettből 24236-an gyógyultak fel, a halálos áldozatok száma pedig 3739. A sajtóiroda vezetője hozzátette, hogy „ha hasonlóan haladnak a dolgok az eddigiekhez, úgy hét-tíz nap múlva ismét a járvány tetőzésétől kell tartani Teheránban.”

Coronavirus pandemic in Iran – Focal Point

Iran has become the Middle East’s hardest hit country in the COVID-19 pandemic. And after a series of tumultuous months before the crisis, the government is …

Irán a Közel-Kelet epicentruma a koronavírus tekintetében, az országot irányító rezsim azonban elutasította az Egyesült Államok kormányának segítségre vonatkozó felajánlását.

Mike Pompeo külügyminiszter azt nyilatkozta: „az Irán elleni gazdasági szankciók nem érintik a gyógyszerek és gyógyászati eszközöket illetve a humanitárius segítséget. Borzasztó állapotok vannak arrafelé, és célunk az iráni emberek megsegítése.”

Hétfőn az amerikai külügyminisztérium a szankcióinak könnyítéséről szóló felhívást adott ki. A dokumentum szerint „az Egyesült Államok 2018-ban mindösszesen egy iráni ‘humanitárius ügyekkel foglalkozó’ társaságot szankcionált olyan kifizetések eltitkolásáért, melyek dollár százmilliókat biztosítottak a Hezbollahnak és a Hamásznak, az Iszlám Forradalmi Gárda Kudsz erőin keresztül.

„Iránnak a szankciók enyhítésére irányuló külföldi befolyásolási kampánya nem az iráni nép életének könnyebbítésére vagy egészségére irányul, hanem a terrorműveletekhez szükséges források gyűjtésére” – áll az amerikai külügyminisztérium közleményében.

Közben Haszan Róháni iráni elnök francia kollégája segítségét kérte telefonbeszélgetésükben annak érdekében, hogy az Egyesült Államok oldja fel az Irán elleni szankcióit, ezáltal eredményesebben tudjon küzdeni az új koronavírus járványa ellen, amely a Közel-Keleten ott a legsúlyosabb. Róháni azt mondta Macronnak hétfőn este: a járvány ellen a nemzetközi közösségnek össze kell hangolnia védekezését, az országoknak ki kell cserélniük tapasztalataikat.

Iránnak azonban a többi országnál nagyobb segítségre van szüksége barátaitól, mert nem csak a járvány ellen küzd, hanem az amerikai szankcióknak a gazdaságára gyakorolt bénító hatása ellen is. Irán nem kér segítséget Washingtontól, de arra kéri a többi országot, hogy gyakoroljanak rá nyomást a büntetőintézkedések feloldása érdekében – hangsúlyozta a teheráni elnöki hivatal keddi közlése szerint.

Macron kifejezte együttérzését az iráni néppel – közölte a francia elnöki palota.

Teherán „egészségügyi terrorizmussal” vádolja Amerikát

Szakértők szerint lelepleződött az a stratégia, amely átlátszó koholmányokkal venné rá a világhatalmakat szankcióik enyhítésére.