Boris Johnson intenzív osztályra került

A brit miniszterelnök intenzív osztályra került, miután állapota 10 napja súlyosbodott. Az 55 éves Johnsont március 26-án koronavírus-fertőzéssel diagnosztizálták.

Intenzív osztályon kezelik Boris Johnson brit miniszterelnököt, akit az új koronavírus okozta betegség miatt szállítottak kórházba. A Downing Street hétfő este közölte, hogy Johnson állapota romlott, de jelenleg nem szorul művi lélegeztetésre.

A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője szerint Johnson kérésére Dominic Raab külügyminiszter vette át a miniszterelnöki feladatok ellátását.

Johnsonról március 26-án állapították meg, hogy megfertőződött a Covid-19 járványt okozó SARS-CoV-2 nevű vírussal, miután a vírus okozta betegség enyhe tüneteit észlelte magán. A kormányfőt azonban vasárnap este a londoni St. Thomas kórházba szállították, miután betegségének egyes tünetei meglehetősen makacsnak bizonyultak. E tünetek közé tartozik a magas láz.

A Downing Street szóvivője még hétfő délután is azt hangsúlyozta, hogy Johnsont nem sürgősséggel, hanem kivizsgálásra vitték kórházba orvosának tanácsára.

Egy királynő a járvány idején

II. Erzsébet windsori karanténjából arra ösztönözte az Egyesült Királyság és a brit Nemzetközösség lakosait, hogy ezekben az időkben is tartsanak ki.

Napközben Boris Johnson maga is azt tudatta a Twitteren közzétett üzenetében, hogy jó hangulatban van, dolgozik, és folyamatosan tartja a kapcsolatot kormányának és stábjának tagjaival.

A kormányfői hivatal illetékesének esti beszámolója szerint azonban a miniszterelnök állapota romlott, és az őt kezelő orvosi stáb javaslatára intenzív osztályra vitték át. A Downing Street szóvivője szerint jóllehet Johnson jelenleg nem szorul művi lélegeztetésre, abból a meggondolásból vitték át az intenzív osztályra, hogy ha mégis lélegeztetőgépre lenne szüksége, az a közelében legyen.

A miniszterelnök sajtóirodája közleményében azt írja:

„A miniszterelnököt vasárnap este óta a londoni St. Thomas kórházban ápolják, miután a koronavírus-fertőzés tünetei súlyosbodtak. A délután folyamán a miniszterelnök állapota jelentősen romlott, így az orvosok tanácsára a kórház intenzív osztályára került. A miniszterelnök Dominic Raab külügyminisztert kérte fel, hogy helyettesítse őt hivatalában. A miniszterelnököt kiváló szakemberek ápolják, melyért hála jár a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat minden dolgozójának.”

Már purimkor terjedhetett Londonban a koronavírus

Egy brit immunológus szerint közösségi szokásaik miatt logikus, hogy az angol zsidók nagyobb arányban veszélyeztetettek.