Izrael-ellenes főaktivista: a koronavírus ellenszerét nem kellene bojkottálni

Omar Barghouti, a BDS-mozgalom „alapító atyja” évek óta Izrael ellen uszít, de ezúttal kész lenne kivételt tenni.

Ha Izraelnek sikerül kifejlesztenie a koronavírus elleni vakcinát, akkor azt a bojkottálók is használhatják – jelentette ki Omar Barghouti, az Izrael-ellenes BDS (Boycott, Divestment and Sanctions) mozgalom „alapító atyja” vasárnap – írja a The Jerusalem Post.

A bojkott-kezdeményezés fővédnöke a BDS arab nyelvű Facebook-oldalán tette közzé bejegyzését. Online előadásának a következő címet adta: „BDS és normalizáció-ellenesség: a legfontosabb stratégiák az évszázad egyezménye elleni harchoz, még a COVID-19 ideje alatt is”.

Barghouti szerint a koronavírus nem jelenthet Izrael számára „mézesheteket”, és számára az sem érhető, hogy a Palesztin Hatóság miért nem függesztette fel eddigi biztonsági együttműködését Izraellel.

Egyúttal azt mondta: „ha izraeli felszerelést használsz, az nem probléma. Kezdjük azzal, hogy Izraellel való együttműködést a vírus ellen nem tartjuk [a kapcsolatok közötti] normalizációnak”.

„Ha Izrael például megoldást talál a rákra vagy bármilyen más vírusra, akkor nem jelent gondot együttműködni Izraellel, hogy milliók élete meneküljön meg” – tette hozzá.

Amerika nem kér az Izrael-ellenes bojkott mozgalom alapítójából

Omar Barghouti, a BDS mozgalom atyja „szónoklat-turnéra” utazott volna az Egyesült Államokba, de már Izraelben visszafordították.

Mindeközben állítólag az ENSZ is elismerte azt az együttműködést, ami Izrael és a Palesztin Hatóság között fennáll a vírus elleni harcban. Egy ideje palesztin egészségügyi szakemberek izraeli szakértők továbbképzésein vesznek részt, és a zsidó állam védőfelszerelések átadásával is támogatja a palesztinokat.