Amerika nem kér az Izrael-ellenes bojkott mozgalom alapítójából

Omar Barghouti, a BDS mozgalom atyja „szónoklat-turnéra” utazott volna az Egyesült Államokba, de már Izraelben visszafordították.

Visszafordították az izraeli Ben Gurion Repülőtéren Omar Barghoutit, aki egy amerikai gép fedélzetére szállt volna szerdán — közölte az Arutz7. A BDS (Boycott, Divestment, and Sanctions) mozgalom alapítója azért készült az Egyesült Államokba utazni, hogy akadémiai konferenciákon vegyen részt.

Barghouti többek között a Harvard Egyetemen, valamint más washingtoni, és New York-i intézményekben is felszólalt volna, valamint újságírókkal és politikusokkal is találkozni készült.

A katari születésű aktivista az 1990-es években költözött Izraelbe, ahol egy izraeli-arab nővel kötött házassága révén le is telepedhetett.

A Tel Aviv-i Egyetem hallgatójaként diplomát is szerzett Izraelben, azonban a BDS mozgalom alapítójaként és aktivistájaként rendszeresen népszerűsíti a zsidó állam ellen meghirdetett kulturális, gazdasági és akadémiai bojkottot.

Tengerentúli útjára az Amerikai Arab Intézet (AAI) invitálta, melynek tagjai közleményben ítélték el az amerikai kitiltást és a Donald Trump vezette adminisztrációt.

„Omar Barghouti egy vezető palesztin hang az emberi jogok mellett”

— fogalmazott az AAI elnöke, James Zogby.

„Omar kitiltása az Egyesült Államokból egy újabb példája annak, hogy a Trump adminisztráció nem tiszteli ezeket a jogokat. (…) Nyilvánvaló, hogy ezt az önkényes politikai döntést az motiválta, hogy a kormány elhallgattassa a palesztin hangokat”.