Védhet a koronavírus ellen a csecsemőkori BCG-oltás

Egy amerikai epidemiológusok által publikált friss tanulmány szerint ahol kötelező a csecsemőkori, tuberkulózis elleni oltás, kevesebben betegszenek meg súlyosan vagy halnak meg.

Hetek óta tanakodnak a kutatók azon, hogy vajon miért változnak országonként a COVID-19-járvány okozta halálozási arányok, esetenként egészen megdöbbentő eltéréseket produkálva. Sokan sokféleképpen próbálták már magyarázni az eltéréseket, de nemrég egy amerikai kutatócsoport is beszállt az ötletviharba, és azt állítja, hogy a COVID-19 járvány kimenetelét az országonként eltérő csecsemőkori oltási rend is befolyásolhatja — írja a Qubit.

Pontosabban egy oltásé: az amerikai epidemiológusok által március 28-án publikált tanulmány szerint azokban az országokban, ahol kötelező a csecsemőkori, tuberkulózis elleni BCG-oltás, kevesebben betegszenek meg súlyosan vagy halnak meg a SARS-CoV-2 vírus által okozott betegségben. Az egyelőre csak elméleti feltételezést több országban induló vizsgálatsorozattal készülnek alátámasztani.

forrás: Qubit

Ha igaznak bizonyul a hipotézis, Magyarországon, ahol 1954 óta alkalmazzák az oltást, kevesebb halálos áldozatra lehet számítani, mint a nyugat-európai országokban, amelyek többségében korábban kötelező volt, de ma már csak ajánlott a BCG oltás, vagy az USA-ban, ahol soha nem volt kötelező.

A teljes cikk itt olvasható.