Cionista lovag váltja Jeremy Corbynt a Munkáspárt élén

Sir Keir Starmer kinevezése után bocsánatot kért pártja antiszemitizmusáért és megígérte, hogy gyökerestől kitépi pártjából a zsidó ellenességet. 

Keir Starmer mérsékelt baloldali politikust választották meg a Munkáspárt vezetőjének. Starmer kapta a szavazatok 56%-át, míg a Corbynhoz hű Rebecca Long-Bailey-re a párttagok mindössze 27%-a voksolt. A korábbi főügyész új időszakot hozhat a Munkáspárt számára, amely történelmi vereséget szenvedett a tavaly decemberi választásokon — írja a The Times of Israel.

Starmer 2014-ben ügyészi tevékenységéért lovagi rangot kapott a királynőtől, így ő lesz az első politikus, aki „sir” előnévvel vezeti a Munkáspártot.

Keir Starmer on Twitter: „It’s the honour and privilege of my life to be elected as Leader of the Labour Party. I will lead this great party into a new era, with confidence and hope, so that when the time comes, we can serve our country again – in government. pic.twitter.com/F4X088FTYY / Twitter”

It’s the honour and privilege of my life to be elected as Leader of the Labour Party. I will lead this great party into a new era, with confidence and hope, so that when the time comes, we can serve our country again – in government. pic.twitter.com/F4X088FTYY

Starmer elismerte, hogy nehéz feladat áll az elmúlt négy választást elbukó párt előtt, de meg kell próbálniuk túllendülni a vereségeken. A politikus megígérte, hogy igyekszik szorosan együttműködni Boris Johnson miniszterelnökkel, annak érdekében, hogy az ország legyőzze a koronavírus járványt.

Győzelmi beszédben bocsánatot kért a zsidó közösségtől.

„Őszintén kell elindulnunk a jövő felé. A Munkáspárt nevében bocsánatot kérek. Saját szememmel láttam micsoda fájdalmat okoz az antiszemitizmus a zsidó közösségeknek. Ezt a mérget a gyökerénél fogom kitépni és akkor leszek sikeres, ha a zsidó tagjaink, akik úgy érezték már nem tudnak minket támogatni majd most visszatérnek” — mondta Starmer.

A politikus személyesen is érintett a kérdésben, mivel felesége Victoria Alexander zsidó származású, és két közös gyermeküket is zsidónak nevelik. Így Starmernek a feleségén keresztül vannak Tel-Avivban élő rokonai is. A politikus a családi rendezvények miatt gyakran járt zsinagógába.

Korábban a zsidó közösség több tagja csalódását fejezte ki, amiért Starmer nem szólalt fel az antiszemita botrányok alatt.

Izraellel kapcsolatban Starmer pozitívan nyilatkozott, de a Munkáspárt vezetőjeként valószínűleg nagy kihívás lesz ellensúlyozni a párton belüli Izrael-ellenességet.

„Ha az a cionista definíciója, hogy egy olyan ember, aki hisz Izrael államában, akkor ilyen értelemben én is cionista vagyok” — mondta korábban a Jewish Chronicle nevű brit zsidó újságnak.

A Munkáspárt korábbi vezetőjét, Jeremy Corbynt hosszú ideje antiszemita botrányok övezték, és Nagy-Britannia főrabbija mellett Izrael és a zsidó közösség is komoly aggodalmakat fogalmazott meg esetleges hatalomra kerülésével kapcsolatban. A Simon Wiesenthal Központ pedig nemrég egyenesen a 2019-es év legantiszemitább személyének nevezte őt.

Az antiszemitizmus miatt is bukott a brit Munkáspárt

Kész távozni a brit Munkáspárt vezetője – de nem azonnal. Jeremy Corbyn a Brexitet okolja a választások eredményeiért.