Orbán Viktor: „Ha a kényszer rávisz, megtesszük”

Orbán Viktor szerdára tervezi, hogy döntést hoznak a múlt héten bevezetett kijárási korlátozások jövőjét illetően. A miniszterelnök azt is bejelentette: idén minden egészségügyi dolgozónak 500 ezer forintos pluszjuttatást biztosítanak.

A kormányfő pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában közölte: a kijárási korlátozások jövő hét szombatig vannak érvényben, és dönteni kell, hogy fenntartják-e vagy sem. „Ha a kényszer rávisz, megtesszük” – fogalmazott.

Megjegyezte, közeleg a húsvét, amely egy családi ünnep, „vinné az embert a lába, a szíve”, de „ez most aligha lesz lehetséges” vagy csak szigorú korlátozások között.

Az ország legfontosabb dokumentumának nevezte a miniszterelnök az úgynevezett egészségügyi átcsoportosítási tervet, amely arról szól, hogyan kell majd az erőket átcsoportosítani, amikor tömegessé válik a koronavírus-fertőzés.

A törvények egészségügyi veszélyhelyzetben minden egészségügyi dolgozónak kötelezővé teszik a vezényelhetőséget, ilyenkor központilag lehet gazdálkodni velük – mondta.

A kormányfő azt is hozzátette, hogy 110 kollégiumot foglaltak le – ahol 19 820 embert tudnak elhelyezni – és 58 hotelt – ezek 5661 ember elhelyezésére alkalmasak -, továbbá szolgálatba van állítva 3543 gépjármű, és 203 770 ember étkeztetésére vannak felkészülve.

Újabb négy halálos áldozatot követelt a járvány Magyarországon

Már minden megyében van koronavírusos beteg, legtöbb fertőzöttet Budapesten, a legkevesebbet Heves és Békés megyében regisztrálták.

Ez egy katonai vezénylési akcióterv a tömeges járvány időszakára – mondta Orbán Viktor. A munkahelyek megőrzéséről és újak létrehozásáról szólva a miniszterelnök közölte: kedden mutatják be a magyar gazdaságtörténet legnagyobb gazdaságélénkítési tervét.

„Úgy küzdjünk meg ezzel a válsággal, hogy ne adjunk fel a céljainkat, ne adjuk fel azt, amit elértünk, ne adjuk fel Magyarország függetlenségét (…), a munkaalapú gazdaságot és a büszke élet lehetőségét sem!” – fogalmazott.

Közben meghalt újabb öt krónikus betegséggel küzdő, idős beteg a koronavírus-járványban Magyarországon; az elhunytak száma ezzel 26-ra,  a fertőzöttek száma pedig 623-ra nőtt – olvasható a koronavirus.gov.hu honlapra pénteken feltett közleményben. Ugyanakkor 43 főre emelkedett a gyógyultak száma is.

Hozzátették, hogy a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus. Az azonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek.

A magyar áldozatok mindegyike krónikus alapbetegségben is szenvedett

Müller Cecília jelezte: a halálos áldozatok közül a legtöbben szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedtek.