A magyar áldozatok mindegyike krónikus alapbetegségben is szenvedett

Nyolcvankét kijelölt kórházba szállították a Kínából érkezett egyéni védőeszközöket – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa kedden online sajtótájékoztatón.

A koronavírus-járvány magyarországi halálos áldozatai valamennyien krónikus alapbetegségben szenvedtek – emelte ki az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília jelezte: a halálos áldozatok száma 16-ra emelkedett. Közülük a legtöbben szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedtek, de volt köztük rosszindulatú daganatos megbetegedésben szenvedő is. A 16. áldozat immunológiai szempontból nagyon kockázatos csoportba tartozott – közölte.

A tisztifőorvos azt is bejelentette, hogy a koronavirus.gov.hu oldalon is közzétették a halálos áldozatok listáját, koruk, nemük és krónikus alapbetegségeik feltüntetésével.

Közel ötszáz vírusfertőzött, tizenhat halott Magyarországon

Hamarosan megtudhatjuk az elhunytak korát, nemét és krónikus alapbetegségeit, a fertőzöttekről pedig megyei adatokat is közölnek.

A védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa kedden online sajtótájékoztatón közölte: nyolcvankét kijelölt kórházba szállították a Kínából érkezett egyéni védőeszközöket. Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, az operatív törzsnek ebben segítségére volt a Waberer’s logisztikai vállalat, és a szállítások kedden is folytatódnak.

Az egyéni védőeszközöket elsődlegesen az egészségügyi dolgozók kapják – közölte, hangsúlyozva: a kórházparancsnokok jelentése alapján az operatív törzs megállapította, hogy az egészségügyi dolgozók és a betegek részére minden egyéni védőfelszerelés teljeskörűen rendelkezésre áll.

Kiss Róbert közölte azt is, a járvánnyal összefüggésben elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatban 103 büntetőeljárást rendeltek el: ebből 26 emberrel szemben rémhírterjesztés, 19-cel szemben közveszéllyel fenyegetés, 22 emberrel szemben csalás miatt indult eljárás, illetve kilenc járványügyi szabályszegéssel összefüggésben rendeltek el bűntetőeljárást.

A kijárási korlátozás három napjában 943 rendőri intézkedés történt, ennek jelentős része – 822 eset – figyelmeztetéssel zárult.

Meghalt újabb két, 90 év feletti, alapbetegségekkel küzdő magyar beteg

Eközben az azonosított fertőzöttek száma 447-re nőtt, de a tényleges hordozók száma jóval nagyobb lehet.