A zsidó olimpiát is elhalasztják

A koronavírus újabb sportáldozata a 2021-re tervezett 21. Maccabi Világjátékok lett, amelyet a szervezők egy évvel későbbre halasztanak.

Erről egy csütörtöki nyilatkozatban adtak tájékoztatást. A sokak által csak „zsidó olimpiának” nevezett versenyre négyévente kerül sor Izraelben, mintegy 10 ezer zsidó sportoló részvételével.

Eddig mindig a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nyári olimpiai játékait követő évben zajlott az esemény. Mivel a napokban elhalasztották az idei évre tervezett tokiói játékokat, már akkor felmerült annak a lehetősége, hogy az izraeli versenysorozatot is eltolják egy évvel.

Erről Jusztin Ádám, a Maccabi VAC elnöke korábban nyilatkozott lapunknak is. Mint mondta,

hetek óta folyt tárgyalás arról, hogy amennyiben elhalasztják a tokiói olimpiát, akkor a jövőre esedékes izraeli Maccabi Világátékokat is elhalaszthatják. Erre még sosem volt példa. 

— emlékeztetett a sportvezető.

Hivatalos: lefújták az olimpiát

A megállapodás alapján a játékokat legkésőbb 2021 nyarán megrendezik.

A mostani közlés szerint már meg is van az új játékok tervezett időpontja: 2022 július 12-26 között zajlanak majd a megmérettetések. Csak remélni lehet, hogy az izraeli belpolitikai viszonyok is lehetővé teszik majd, hogy a hatalmas sportrendezvény stabil és kiszámítható költségvetésből maradéktalanul megvalósulhasson.

Ami a magyar zsidó sportolókat illeti, a Maccabi VAC kénytelen volt lemondani az erre az évre tervezett több rendezvényét is, sőt, a nemzetközi szövetségek is arról döntöttek, hogy

a 2020-ra tervezett nyolc nemzetközi maccabis eseményből szinte az összeset el fogják halasztani, és elmarad az éves Izraeli Világkongresszusuk is.

„Nem akarjuk elveszíteni az állandó tagjainkat és azt a sok új sportolót, akik tavaly alkották a közel 150 fős magyar delegációt. Ezért dolgozunk új terveken is, amelyek biztonsággal kivitelezhetőek és elősegítik a közösségi jelleg fenntartását” — mondta nekünk korábban Jusztin.

„A Mazsihisz-szel közös önkéntes segítségnyújtáson kívül brit maccabis barátainknak köszönhetően szervezés alatt áll egy E-gaming közösségi program felépítése, amivel virtuális módon lehet majd közösségi és sportéletet folytatni.”

Magyar Maccabisok sikerei az izraeli sivatagban

Magyarország adta a legnagyobb külföldi delegációját annak az izraeli futóversenynek, amelyen 26 honfitársunk fele a székesfehérvári zsidó közösség Maccabis futóiból állt.