Magyar Maccabisok sikerei az izraeli sivatagban

Magyarország adta a legnagyobb külföldi delegációját annak az izraeli futóversenynek, amelyen 26 honfitársunk fele a székesfehérvári zsidó közösség Maccabis futóiból állt.

A napokban rendezett Eilat Desert Marathon versenyen az indulók hat napot töltöttek Eilatban. Közöttük volt Kaufer Tamás, az ország egyik legismertebb hazai futórendezvényének – a Vérteskozma Rock ’n Roll Futóverseny – házigazdája is. Vele készített interjút a Feol.hu hírportál.

Kaufer, aki a nyári Maccabi Európa Játékokon a Neokohnnak arról nyilatkozott, hogy „fantasztikus felvállalni a zsidóságot”, a lapnak beszámolt a magyar sportolók sikereiről, és a különleges terepen rendezett futóverseny körülményeiről is. A rajt a tengerparton volt, utána a környék hegyei jöttek, majd az embert próbáló kősivatag, ami után végül a befutó két kilométeres szakasza a nyüzsgő promenádon, a szállodasoron kerszetül vezetett.

A verseny legnehezebb terepe olyan volt, mintha egy sóderbányában futottunk volna. A sóderba akár tíz-tizenöt centit is belesüppedt a lábunk. 280 méteres volt a szintkülönbség, 18 fokban rajtoltunk el, tíz kilométer után a hőmérséklet már meghaladta a 25 fokot, a célhoz érve pedig már 33 fokot mutatott a hőmérő

– idézte fel a részleteket Kaufer Tamás, aki a nyári budapesti Maccabi rendezvényen ismerte meg azokat a saját városából, Székesfehérvárról érkező sporttársait, akikkel olyan közösséget sikerült alkotniuk, hogy most közösen, 13-an utaztak ki Izraelbe. Sokuknak ez volt az első szentföldi látogatása.

Kaufer Tamás

Nagy büszkeségként említette Kaufer, hogy Magyarország adta a legnagyobb létszámmal induló külföldi csapatot a versenyen, amelyen a 42 kilométeres klasszikus maratoni táv mellett más, rövidebb távokon is szervezetek versenyt.

Megnyertük az öt kilométeres sivatagi futás csapatversenyét, míg kategóriánként öten lettek helyezettek. Kádár Lajos az 50–59 évesek között, valamint Pál Róbert a 40–49 évesek között az első helyen zárt. Kádár Balázs a 20–29 évesek versenyében harmadik lett, akárcsak Hartyáni Zsuzsa, aki a 30–39 évesek között harcolta ki a bronzérmet, míg Csajági Boglárka a 20–29 évesek között lett ötödik.

– tette hozzá Kaufer Tamás, akinek nyári videonyilatkozata itt látható: