Gázai gyár készíti az izraeli koronavírus elleni védőfelszerelést

A gázai Unipal cég kifejezetten a koronavírus elleni védőfelszerelés gyártására állt át, mintegy 20 ezer védőmaszkot állítanak elő és szállítanak Izraelbe naponta.

A céget, a mely korábban izraeli ruházattal foglalkozó cégek számára gyártott különféle viseleteket, komolyan érintette a koronavírus-járvány. Megrendelések híján le kellett állítania a termelést, ez kényszerítette a tulajdonos Nabil Bawabot, hogy megoldást keressen, és mintegy 850 alkalmazottjának munkát tudjon biztosítani – írja a The Jerusalem Post.

„Ahelyett, hogy bezártam volna a gyárat, új területet kerestem, két céllal: egyrészről, hogy gázai családok százának továbbra is megélhetést tudjak biztosítani, másrészről, hogy segítsük a járvány elleni védekezést”

– mondta Bawab.

Az üzem jelenleg napi mintegy húszezer védőmaszkot és kétezer védőruhát állít elő. Az áru Izraelbe kerül.

„Két műszakban dolgozunk, műszakonként nem több, mint 200 ember dolgozik, hogy ne legyen túlzsúfolt az üzem, amelyet egyébként kétóránként fertőtlenítünk. A dolgozók minden műszak során gyakran cserélnek kesztyűt” – beszélt az óvintézkedésekről az üzem tulajdonosa. Baway azt is elmondta, hogy a növekvő kereslet ellenére a Gázai-övezetből, illetve a Palesztin Hatóság által felügyelt területekről nem kapott megrendelést.

A vírus a palesztin tüntetéseket is az erkélyre űzte

A koronavírus miatt kivételesen nyugodt lesz a tavasz a gázai-izraeli határon.