A vírus a palesztin tüntetéseket is az erkélyre űzte

A koronavírus miatt kivételesen nyugodt lesz a tavasz a gázai-izraeli határon.

A palesztinok minden évben március 30-án arra emlékeznek, hogy 1976-ban az izraeli kormány arab földeket sajátított ki Galileában, majd az azt követő felkelések során a hadsereg megölt hat palesztint. Ezt nevezik a „Föld Napjának.”

Palesztin szélsőséges fiatalok az elmúlt években az évforduló alkalmából rendre a gázai határra szerveztek erőszakos tüntetéseket. Idén azonban a vírus miatt a palesztin vezetés arra kért mindenkit, hogy maradjanak otthon – írja a Jerusalem Post.

A Fatah felszólította a lakosokat, hogy a tüntetések helyett, tűzzenek zászlót az erkélyekre és a közösségi oldalakon is cseréljék le profilképeiket a palesztin lobogóra.

Az elmúlt években a tavaszi hónapokat végigkísérték a gázai határkerítés menti lázongások, amik általában március 30-án kezdődtek és eltartottak egészen május 14-éig. A tüntetéseket minden évben az 1947-48 között elmenekült arab lakosság leszármazottainak visszatérését követelő szervezet rendezte.

A koronavírus már Gázát is elérte, múlt héten két férfinél diagnosztizálták a fertőzést, az egyik Pakisztánból, a másik pedig Egyiptomból tért vissza. Az Egészségügyi Világszervezet aggodalmát fejezte ki a gázai felkészültséggel kapcsolatban.

A terror napja Gázánál

Az 50 ezer palesztin tüntetőből délutánra már csak 6 ezer maradt demonstrálni a gázai határon, korábban többen gránátokat dobtak az izraeli katonákra.