Koronavírus: Netanjahu meghátrált

Volt, aki egyenesen „idiótának” nevezte a döntést, hogy többszáz koronavírus-gócpontból hazatérő izraeli léphetett be az országba járványügyi ellenőrzés és hatósági karantén nélkül — írja a The Times of Israel.

Naftali Bennett védelmi miniszter hiába javasolta, hogy a gócpontnak számító területekről hazaérkező izraeliek kerüljenek hatósági karanténba, Netanjahu pénteken még lesöpörte a tervet, mondván, elég az önkéntes otthoni karantén.

A lépést többen is kritizálták, Gabi Barabash volt egészségügyi miniszter pedig egyenesen „idiótának” nevezte a döntést. Szerinte ezzel Izrael veszélyben van,

olyanná válhat a helyzet, mint New Yorkban, amely jelenleg a világ egyik legnagyobb gócpontja.

Az Egyesült Államokból, Olaszországból és Spanyolországból érkező izraeliek százai léphettek be az országba ellenőrzés és hatósági karantén nélkül – erősítette meg a védelmi miniszter.

Kedden például egy New Yorkból érkező gép izraeli utasai „simán kisétálhattak az ajtón” a Ben Gurion repülőtéren. Senki sem ellenőrzi, hogy betartják-e a karantén szabályait – derül ki a cikkből.

Netanjahu szerdán végül belement a szigorításba, így most már minden, fertőző gócpontból érkező utasra hatósági karantén vár.

5,591 have coronavirus in Israel – ILTV Israel news – Apr. 1, 2020

Nation sees sharp spike in infections in last 24 hours; 21 now dead.12 Gazans have #coronavirus.Returning citizens from hard hit areas bypass isolation guide…

Az elmúlt 24 órában 760 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Izraelben, ezzel számuk 5 591-re emelkedett. 97 beteg állapota súlyos, 76-an szorulnak gépi lélegeztetésre. A halottak száma 24-re nőtt. Gyógyulttá 226 személyt nyilvánítottak – írja a Leharpress.

A tudósítás arról is beszámol, hogy az izraeli Gazdasági Minisztérium megállapodást kötött két nagy élelmiszerlánccal, melyek ennek értelmében 55 alapvető élelmiszert tartalmazó csomagot állítanak össze, amelyben húsárú, tejtermék, zöldség-gyümölcs és tartós élelmiszer található. A csomag összetétele nem módosítható, viszont 48 órán belül kiszállítják. A lépés azt követően történt, hogy Izraelben is sokan kiszállítással próbálják megoldani a vásárlást, emiatt irreálisan hosszú várólisták alakultak ki.

Meredeken nő a koronavírus fertőzöttek száma a háredi közösségekben

24 óra leforgása alatt Bnei Brakban és Jeruzsálemben tízszer több fertőzöttet regisztráltak, mint a legtöbb izraeli városban.

Szerdán kezdetét vette az „arany őrzői” akció, melyet a Hátországvédelmi Parancsnokság indított. Országos szinten ezer egységet alakítottak ki, minden egység egy parancsnokból és két beosztott katonából áll. Feladatuk a rászoruló, idős emberek ellátása élelmiszerrel, gyógyszerrel, valamint eljuttatása orvosi kezelésekre.

A Biológiai Kutatóintézet igazgatója, prof. Shmuel Shapira bejelentette, hogy megkezdték a koronavírus elleni oltóanyag állatkísérleteit.

A TEVA gyógyszergyár felajánlott Izraelnek 2 millió Hydroxychloroquine tablettát, melyet az Egészségügyi Minisztérium szakmai döntése alapján osztanak szét a kórházaknak. A TEVA a múlt héten több millió tablettát adományozott az Egyesült Államoknak is.

Amerikában már receptre adják a klorokint

Az FDA sürgősségi rendelettel tette lehetővé a hozzáférést a malária ellen is alkalmazott szerek alkalmazását az új típusú koronavírus okozta Covid-19 kór kezelésére.